Πρώτη καταδίκη χθες για τον «σφαγέα» αδέσποτων ζώων στον Βόλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τα πλημμελήματα που τον βαραίνουν και τα οποία αφορούν στα αδικήματα της οπλοκατοχής και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Ο 31χρονος, που έχει σοκάρει το πανελλήνιο με τις αποτρόπαιες σφαγές αδέσποτων, είναι ήδη προφυλακισμένος, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση για τις θανατώσεις ζώων κατ’ εξακολούθηση για τις οποίες διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και χθες καταδικάστηκε σε επτά μήνες ποινή φυλάκισης για τα πλημμελήματα για τα οποία συνελήφθη στο όριο του αυτοφώρου, με το δικαστήριο να διατάσσει έκτιση μέρους της ποινής και συγκεκριμένα των τριών μηνών και αναστολή για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες.

Χθες, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, μετά την αναβολή που είχε λάβει, προκειμένου να προσκομιστεί στο δικαστήριο ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ο ίδιος δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του Νίκο Μόσχο, ο οποίος ζήτησε νέα αναβολή, καταθέτοντας αίτημα για συμπληρωματική ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Το δικαστήριο, στο οποίο δεν προσκομίστηκε τελικώς από την υπεράσπιση η έκθεση που συνέταξε ψυχίατρος της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, απέρριψε το αίτημα για νέα συμπληρωματική ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και η υπόθεση εκδικάστηκε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του 31χρονου, αναφέρθηκε στο ιστορικό του κατηγορούμενου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ψυχικά ασθενής. Μίλησε για έναν άνθρωπο που έως και την ηλικία των 18 ετών δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα και ότι όλα ξεκίνησαν μετά την εμπλοκή του με ναρκωτικές ουσίες. Μίλησε για ψυχωτικά επεισόδια που ξεκίνησαν από το 2018 και τα οποία αποτέλεσαν το πρώτο «καμπανάκι» για την οικογένεια και τα οποία οδήγησαν σε νοσηλεία του στην ψυχιατρική κλινική για διάστημα δέκα ημερών.

Ο συνήγορος αναφέρθηκε επίσης στη φαρμακευτική αγωγή που ακολούθησε και στην αναβολή που πήρε από τον στρατό καθώς κρίθηκε από στρατιωτική υγειονομική επιτροπή ακατάλληλος να υπηρετήσει τη θητεία του.

Όπως σημείωσε, η ψυχική του κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται από το 2021. Εχοντας διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή παρουσίαζε συχνά κρίσεις επιδειξιομανίας όχι μόνο σε άτομα του οικείου περιβάλλοντος αλλά και έξω στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να εκκρεμούν υποθέσεις προς εκδίκαση. Οι αποτρόπαιες σφαγές σε βάρος αδέσποτων χαρακτηρίστηκαν αποτέλεσμα της διαρκώς επιδεινούμενης ψυχικής κατάστασής του. Υπενθυμίζεται ότι η ταυτοποίησή του έγινε μέσα από βίντεο από κάμερα ασφαλείας, μετά την τελευταία επίθεση που εκδήλωσε σε βάρος αδέσποτης γάτας, στην οδό Αγίου Νικολάου.

«Ας βγει κάτι καλό από αυτή την τραγωδία»

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε η μητέρα του 31χρονου, η οποία αναφέρθηκε στην τραγωδία που βιώνει η οικογένεια, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί της να λάβει την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται.

«Η απελπισία έχει φτάσει ταβάνι. Βρίσκω κλειστές πόρτες παντού. Ας βγει κάτι καλό από αυτή την τραγωδία», είπε η μητέρα, περιγράφοντας την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν όλοι.

Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένεια έχει προσπαθήσει να τον βοηθήσει, ωστόσο ακόμη και ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές ζητούν συναίνεση του ασθενή για να νοσηλευτεί. «Αν καταλάβαινε ότι δεν είναι καλά και συναινούσε στον εγκλεισμό του θα έπαιρνε και τα φάρμακά του», σημείωσε η μητέρα για τον 31χρονο, που παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στη συμπεριφορά του.

Το δικαστήριο, στο οποίο δεν προσκομίστηκε η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ανέφερε ότι δεν θα αναλάβει το ίδιο να κάνει διάγνωση για την ψυχιατρική του κατάσταση. Αποφάσισε την ενοχή του 31χρονου και του επέβαλλε επτάμηνη ποινή φυλάκισης διατάσσοντας έκτιση των τριών μηνών.

Ελένη Χάνου (Tαχυδρόμος)