Μονομαχία του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα έβγαλε ο πρώτος γύρος της εσωκομματικής κάλπης που διεξήχθη την Κυριακή. Τώρα, πριν από τον δεύτερο γύρο που θα κρίνει τον προεδρικό θώκο, όλα δείχνουν πως θα μεσολαβήσει μια τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Το μεσημέρι, ο Χάρης Δούκας ζήτησε τη διεξαγωγή debate, αναφέροντας ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τη ΕΡΤ από την οποία ζήτησε να διοργανώσει την τηλεμαχία. Συγκεκριμένα ο κ. Δούκας ανέφερε στην ανάρτησή του: «Μόλις επικοινώνησα με την ΕΡΤ και ζήτησα τη διεξαγωγή ντιμπέιτ. Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και της χώρας».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ν. Ανδρουλάκης ανταποκρίθηκε στην πρό(σ)κληση, δηλώνοντας θετικός στη διεξαγωγή debate, μιλώντας στο MEGA. Όπως ανέφερε η αρμόδια επιτροπή του κόμματος θα καλέσει τους εκπροσώπους των δύο υποψηφίων «για να συζητήσουμε το φορμάτ» της τηλεμαχίας.

Επίσης, έστειλε μήνυμα προς τους συνυποψηφίους του που δεν πέρασαν στον β' γύρο (Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου), λέγοντας πως «θέλω όλοι να είμαστε μαζί» και προσθέτοντας πως «μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με ενότητα και σοβαρότητα... και να γίνουμε η επόμενη κυβέρνηση».

Σημείωσε επίσης ότι «τα πήγαμε πολύ καλά στην εκλογική διαδικασία και αυτό θα μας το πιστώσει ο λαός».

Τα αποτελέσματα του α' γύρου

Στις κάλπες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσήλθαν 303.223 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ. 301.272 ψηφοδέλτια κρίθηκαν έγκυρα και 1.951 λευκά ή άκυρα. Από τα 908 εκλογικά τμήματα της χώρας και 19 εκλογικά τμήματα του αποδήμου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 100% αυτά, οι έξι υποψήφιοι έλαβαν με σειρά κατάταξης:

Νίκος Ανδρουλάκης 29,64% (89.288 ψήφοι)
Χάρης Δούκας 21,41% (64.490 ψήφοι)
Παύλος Γερουλάνος 21,12% (63.632 ψήφοι)
Άννα Διαμαντοπούλου 19,52% (58.809)
Μιχάλης Κατρίνης 6,03% (18.163)
Νάντια Γιαννακοπούλου 2,29% (6.890 ψήφοι)

efsyn.gr