Η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία και την Ιταλία ήταν οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα ανθεκτικών λοιμώξεων αναλογικά με τον πληθυσμό τους το 2022, διαπιστώνει έκθεση των Ευρωπαϊκών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Προειδοποιεί δε ότι το μείζον πρόβλημα των βακτηρίων που δύσκολα αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά γιγαντώθηκε στην ΕΕ στα χρόνια της πανδημίας.

Το 2021, ο αριθμός των κρουσμάτων ανθεκτικών λοιμώξεων από βακτήρια του γένους Acinetobacter υπερδιπλασιάστηκε (+121%) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2019.

Όσον αφορά τα κρούσματα ανθεκτικής πνευμονίας από βακτήρια Klebsiella, το ποσοστό των ανθεκτικών λοιμώξεων αυξήθηκε κατά 31% το 2020 και κατά ακόμα 20% το 2021.

Η έκρηξη κρουσμάτων οφείλεται από επιδημίες νοσοκομειακών λοιμώξεων σε μονάδες εντατικής θεραπείες και σε χώρες όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις ήταν ήδη συχνές, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντομινίκ Μονέ του ECDC.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα βακτήρια, καθώς τα κρούσματα ανθεκτικής λοίμωξης από τον μύκητα Candida auris διπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κατά μέσο όρο το διάστημα 2016-2020, οι ανθεκτικές λοιμώξεις σκότωναν πάνω από 35.000 ανθρώπους στις χώρες που εξετάζει η μελέτη, τις χώρες της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και την Νορβηγία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το 2020, η μεγαλύτερη επιβάρυνση από λοιμώξεις λόγω ανθεκτικών βακτηρίων, αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας. καταγραφόταν σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία.

Τα ευρήματα του ECDC βρίσκονται σε συμφωνία με την τάση που καταγράφηκε πέρυσι στις ΗΠΑ, που οι θάνατοι λόγω ανθεκτικών λοιμώξεων αυξήθηκαν κατά 15% το 2020.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει δεδομένα για τους θανάτους λόγω ανθεκτικών λοιμώξεων το 2021 και το 2021, και οι ειδικοί τονίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ασθενείς που νοσηλεύονταν λόγω Covid-19, η αιτία θανάτου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Η έκθεση δεν εξετάζει άμεσα τα αίτια της αύξησης, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στην ευρύτερη χρήση αντιβιοτικών, η οποία ενθαρρύνει την εξέλιξη ανθεκτικών στελεχών.

Ο Μονέ, ο αξιωματούχος του ECDC, δήλωσε ότι αυτή είναι η «πλέον ευλοφανής υπόθεση», η οποία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση, η συνολική χρήση αντιβιοτικών μειώθηκε στην πανδημία, κάτι που χαρακτηρίζεται επίτευγμα, ωστόσο αυξήθηκε η χρήση αντιβιοτικών ευρέων φάσματος που προορίζονται για ανθεκτικές λοιμώξεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανθεκτικές λοιμώξεις θεωρούνται «σιωπηλή πανδημία» που σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο.

(in.gr)