Το φάντασμα μιας «νέας Ειδομένης» αρχίζει να ξεπροβάλλει στα βόρεια σύνορα. Επί του παρόντος, δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να βιώσει η περιοχή «μέρες του 2015», όταν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες είχαν καταλύσει στο ακριτικό χωριό του Κιλκίς περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί να συνεχίσουν για την καρδιά της Ευρώπης. Ωστόσο εκπέμπονται ανησυχητικά μηνύματα. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι προβολείς της επικαιρότητας είναι στραμμένοι στη χερσαία πύλη εισόδου του Εβρου και στον αποκαλούμενο «βαλκανικό διάδρομο», του οποίου η Ειδομένη αποτελεί σημαντικό κόμβο, ηχεί συναγερμός.
Πρόσφυγες και μετανάστες που καταφέρνουν να διαβούν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα –και είναι ουκ ολίγοι– συρρέουν στην Ειδομένη για να αξιοποιήσουν το πέρασμα της κοιλάδας του Αξιού. Εκεί στήνουν, μικρούς για την ώρα, καταυλισμούς στο ομώνυμο χωριό, διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής ή καραδοκούν στο δάσος, μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να «τρυπώσουν» στη Βόρεια Μακεδονία και να προωθηθούν στα ενδότερα, παρακάμπτοντας τον φράχτη.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί αυξημένες ροές λαθρομεταναστών, καθώς επίσης και αυξημένη συγκέντρωση στην περιοχή της Ειδομένης – Ευζώνων και άλλων μεθοριακών οικισμών του δήμου μας. Εκτιμάται πως ο πληθυσμός τους υπερβαίνει τους χίλιους και σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό γερασμένο πληθυσμό των οικισμών της περιοχής», ανέφερε σε υπόμνημα που παρέδωσε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη κατά την επίσκεψή του (9 Σεπτεμβρίου 2022) στο Κιλκίς, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης. «Πρόσφατα συνέβησαν επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νεαρού λαθρομετανάστη, καθώς επίσης και την αποβολή μιας εγκύου, συνεπεία συμπλοκών που παρατηρούνται μεταξύ των», σημείωνε.
Η συνάντηση της Βιέννης
Δεν ανησυχούν μόνο οι κάτοικοι της Ειδομένης και των γύρω χωριών κοντά στα σύνορα για τη συγκέντρωση στην «πόρτα» τους όλο και περισσότερων προσφύγων και μεταναστών, έστω και διερχομένων. Καμπανάκι για «υπερθέρμανση» του βαλκανικού διαδρόμου έχει χτυπήσει και για τις χώρες της διαδρομής μέχρι και τη Βιέννη όπου συναντήθηκαν πρόσφατα οι ηγέτες Αυστρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας και συμφώνησαν ότι «θα λάβουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τη ροή των παράτυπων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια περίοδο που οι συνοριοφυλακές πιέζονται ολοένα και περισσότερο».
Η Ελλάδα θα επεκτείνει τον φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο, ενώ έως τώρα, το 2022, η ελληνική αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από 1.100 διακινητές.
Στην άλλη άκρη του βαλκανικού διαδρόμου, στον Εβρο δηλαδή, έσπευσαν για να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι (Τάκης Θεοδωρικάκος) και επί του πεδίου για την πίεση που δέχονται τα σύνορα της Ελλάδας (και της Ευρώπης) στη Θράκη, οι υπουργοί Εσωτερικών της Σερβίας και της Βουλγαρίας. Εβρος και Βιέννη είναι οι δύο πύλες της «βαλκανικής κοίτης» των ροών, εισόδου ο Εβρος και εξόδου προς την «καρδιά» της Ευρώπης η Αυστρία. Την είσοδο και έξοδο αυτού του διαδρόμου επιχειρούν να «φράξουν» οι Ευρωπαίοι ενόψει ανεπιθύμητων εξελίξεων, οργανώνοντας ταυτόχρονα την άμυνα σε κομβικά περάσματα, όπως η Ειδομένη, τα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας, Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, κ.λπ. Ηδη το 2022 η ελληνική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 1.100 διακινητές.
Στο μέτωπο της Θράκης, η Βουλγαρία, που και αυτή έχει κατασκευάσει φράχτη μήκους διακοσίων χιλιομέτρων, κήρυξε κατάσταση μερικής εκτάκτου ανάγκης σε τρεις περιοχές της μεθορίου της με την Τουρκία λόγω αυξημένης πίεσης και ταυτόχρονα αύξησε τις περιπολίες της στα παράλιά της στη Μαύρη Θάλασσα. Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης η Σόφια ήρε τα εμπόδια που έθετε στην εγκατάσταση του Frontex στα σύνορά της με τη Βόρεια Μακεδονία, λόγω των γνωστών εθνοτικών διαφορών τους.
Με το πέρας της συνάντησης της Βιέννης, οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν μέτρα που θα αποσκοπούν στη μετάθεση της «πρώτης γραμμής άμυνας» της Ε.Ε. προς τη Βόρεια Μακεδονία αντί για τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. «Τώρα η γραμμή βρίσκεται στα σερβοουγγρικά σύνορα. Αυτό δεν είναι καλό για τη Σερβία και ούτε κι εμάς μας αρέσει», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.
Η στάση της Σερβίας
Την όλη ανησυχία για αύξηση της κίνησης στη βαλκανική διαδρομή επιτείνει η στάση της Σερβίας η οποία, έχοντας καταργήσει τη βίζα για χώρες της Ασίας όπως η Ινδία, το Μπανγκλαντές κ.ά., διευκολύνει τα μέγιστα την έλευση όσων καταφθάνουν στο Βελιγράδι και από εκεί πιο εύκολα μπορούν να επιχειρήσουν τη μετάβασή τους στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει 4.000 συνοριοφύλακες στα νότια σύνορά της, μετά την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Τσεχία να ξαναρχίσει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία.
Αντίσκηνα γύρω από το χωριό
«Στις παρυφές της κοινότητάς μας έχουν στήσει αντίσκηνα γύρω στα εκατόν πενήντα άτομα και περιμένουν να φύγουν από αφύλακτα περάσματα για την Ευρώπη», είπε στην «Κ» η πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος της Ειδομένης, Ξανθή Σουπλή. «Περιφέρονται στο χωριό, τις νύχτες ανάβουν φωτιές. Οι ταξιτζήδες της περιοχής τρίβουν τα χέρια τους μεταφέροντας μετανάστες από και προς τη Θεσσαλονίκη με εξωφρενικές τιμές (150 ευρώ το “κεφάλι”), κάποιοι ξενοδόχοι κάνουν χρυσές δουλειές». Με τη βοήθεια διακινητών και με χάρτες της περιοχής ανά χείρας ψάχνουν μονοπάτια σε σημεία που δεν καλύπτει ο φράχτης για να περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία, όπου όμως τα μέτρα φρούρησης είναι αυστηρά. «Τις νύχτες η συνοριοφυλακή των γειτόνων ανοίγει τις πόρτες του φράχτη και τους στέλνει πίσω, πολλούς εξ αυτών κακοποιημένους. Δεν είμαστε ακόμα μπροστά σε ένα νέο 2015, αλλά αν δεν ληφθούν μέτρα ανάσχεσης σύντομα οι χίλιοι μπορεί να γίνουν δέκα και είκοσι χιλιάδες. Υπάρχει πάντως μεγάλη ανησυχία στον ντόπιο πληθυσμό», προσθέτει η πρόεδρος της κοινότητας.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ