Αρκετά και σημαντικά προβλήματα προκάλεσε στις καλλιέργειες η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που πλήττει και το νομό Καρδίτσας, με κύρια χαρακτηριστικά της μικρής διάρκειας αλλά πολύ έντονες βροχοπτώσεις και τον δυνατό αέρα που τις συνοδεύει.

Πραγματική εκτίμηση για το μέγεθος των ζημιών δεν μπορεί επί του παρόντος να γίνει. Κι αυτό γιατί ναι μεν υπάρχει μία εικόνα για τα σιτάρια, αλλά θεωρείται πως το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι καλλιέργειες βαμβακιού που έχουν μεν σπαρθεί, αλλά δεν έχουν ακόμα φυτρώσει. Γιατί ένα πιθανό "σφίξιμο" του χώματος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ζημιογόνο.

Το KarditsaLive.Net, επικοινώνησε με συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών αλλά και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σε πεδινούς δήμους και μας μεταφέρθηκε μία εικόνα έντονου προβληματισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας μας ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν σιτηρά που έπεσαν, βαμβάκια σπαρμένα που δεν έχουν βγει και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και γενικότερα μία σειρά αγροτικών εργασιών και ενεργειών που θα πάνε τουλάχιστον 10 μέρες πίσω, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των καλλιεργειών.

Ο καιρός, κατέληξε, γι αυτή την περίοδο είναι ο χειρότερος δυνατόν και αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις καλλιέργειες.

Για αρκετές ζημιές σε σιτηρά σε κατά τόπους καλλιέργειες σε ολόκληρο τον Δήμο, μίλησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και ορισμένες πλημμυρισμένες καλλιέργειες. Τα στάχια που ήταν λίγο μεγαλύτερα και περισσότερο φορτωμένα με καρπό, τόνισε, δεν άντεξαν και λύγισαν λόγω της βροχής και του αέρα. Όλες οι καλλιέργειες θα πάνε πίσω συνέχισε και εξέφρασε και αυτός τον προβληματισμό του για το τι θα βγάλουν, ως ζημιά, οι επόμενες ημέρες για το αφύτρωτο βαμβάκι.

Ανάλογη εικόνα μας περιέγραψε και για τον Δήμο Σοφάδων, ο αντιδήμαρχος κ. Κεφαλάς επισημαίνοντας ότι οι ζημιές στα σιτηρά από βροχή δεν αποζημιώνονται και είναι αρκετές στα γεωγραφικά όρια του Δήμου. Για το βαμβάκι υποστήριξε πως, λογικά, όπου φύτρωσε δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και θα μεγαλώσει κανονικά, αλλά όπου δεν έχει αναπτυχθεί φυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, την έκταση του οποίου θα την διαπιστώσουμε μετά από μερικές ημέρες.