Στα 35.000 ανέρχονται τα στρέμματα που έχουν αρχίσει και αποκαλύπτονται μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη λίμνη Κάρλα και έτσι δημιουργούνται σταδιακά ελπίδες ότι με τον ερχομό και του καλοκαιριού, μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ακόμη καλύτερα.
Αρχικά οι εκτάσεις που ήταν πλημμυρισμένες, ανέρχονταν στα 180.000 στρέμματα, βέβαια υπολογίζονται σε αυτά και τα 37.000 στρέμματα που είχε ήδη ο ταμιευτήρας, και όπως τόνισε ο Καθηγητής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαναλάτος, «φαίνεται από τους δορυφόρους ότι σταδιακά έχουν αποκαλυφθεί μετά από έξι μήνες από τις πλημμύρες κοντά στα 35.000 στρέμματα. Έτσι απομένουν, αφαιρώντας τα στρέμματα που ήδη βρίσκονταν στον ταμιευτήρα, άλλα 105.000 στρέμματα που βρίσκονται κάτω από το νερό και ελπίζουμε ότι, καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι, θα επιταχυνθεί και η απορροή των υδάτων».
Ο ίδιος σημείωσε πως η λίμνη Κάρλα στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε περίπου 520-550 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ τώρα υπολογίζεται στα 320 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, άρα έχουν απομακρυνθεί πάνω από 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Για το τι έχουμε να περιμένουμε από δω και πέρα εκτίμησε, πως «κάθε μέρα μέσα από τη σήραγγα που οδηγεί στον Παγασητικό, φεύγουν 720.000 κυβικά μέτρα νερού. Αυτό σε συνδυασμό με τις εξατμίσεις που θα έχουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο μπορεί να έχει αποκαλυφθεί ακόμη και το 70% των εκτάσεων. Οι εξατμίσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο, αφού εκτιμάμε πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί να απομακρύνονται καθημερινά πάνω από 700.000-800.000 κυβικά μέτρα νερού».
Μάλιστα στο ερώτημα, πώς θα είναι η ποιότητα των εδαφών μετά την υποχώρηση των νερών, είπε πως «αυτό θα πρέπει να το μελετήσουμε. Πάντως εκτιμούμε ότι θα μπορούν να καλλιεργηθούν άμεσα. Για παράδειγμα προχθές Πέμπτη μεταβήκαμε σε δύο σημεία στο Στεφανοβίκειο και λάβαμε δείγματα, από τα οποία διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο έδαφος. Βέβαια θα πρέπει να γίνει κάποια αναμόχλευση του εδάφους λόγω του νερού που έχει εισέλθει. Εμείς θα συνεχίσουμε τις αναλύσεις μας και πιστεύουμε ότι από το επόμενο φθινόπωρο οι αγρότες θα μπορούν να αξιοποιήσουν ξανά τη γη τους».
e-thessalia.gr