Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.
«Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων», τόνισε στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας και εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς και θα υπάρξει σημαντική βελτίωση έως το τέλος του μήνα, ενώ προσέθεσε πως «η ταλαιπωρία δεν θα είναι μακρά από τις ελλείψεις φαρμάκων και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες».
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς, είμαι και εγώ γονέας δύο μικρών παιδιών. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, όχι απαραίτητα πρωτοτύπων φαρμάκων, υπάρχουν γενόσημα με την ίδια θεραπευτική αξία, η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» γιατί το σύστημα Υγείας είναι διασφαλισμένο.
Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται κυρίως σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και φάρμακα που σχετίζονται με τους πνεύμονες, όπως εισπνεόμενα και σιρόπια, αλλά και αρκετά παιδιατρικά φάρμακα.
«Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα – τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα ελλείψεων εντοπίζεται «μόνο στα φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες».
Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να πάει σε αύξηση της τιμής των φαρμάκων και συμπλήρωσε πως το Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 7%. «Οι αυξήσεις που δεν συνδέονται με τις ελλείψεις γίνονται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα για να υπάρξει διόρθωση των τιμών και αφορούν γενόσημα για τα οποία οι πολίτες δεν έχουν συμμετοχή και επιβάρυνση από αυτά», είπε.
«Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα, είναι πρόβλημα μειωμένης παραγωγής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών έγινε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια αύξηση τιμών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βάλουμε πλαφόν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», καθώς «υπάρχουν ελληνικά γενόσημα».
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση 25-40% στην κατανάλωση, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού λοιμώξεων.
Σε σχετική ερώτηση, απάντησε κατηγορηματικά ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καλύψει τη ζήτηση με γενόσημα για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ