Συνεχώς αυξάνει η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν είτε παθήσεις είτε θεραπείες ιδιαιτέρως σοβαρές, με τα αποτελέσματα των νέων ερευνών να είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Έρευνες διεθνώς, μεταξύ των οποίων και έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), δείχνουν ότι 70% των ασθενών βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους μετά από 6 μήνες θεραπείας.

• 30% των ογκολογικών ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στον πόνο

• 38,8% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στην ανορεξία

• 40,5 % των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στην ναυτία

• 449,8 % των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στον έμετο

• Σημαντική, επίσης, ήταν η βελτίωση σε δείκτες άγχους, κατάθλιψης και διαταραχής ύπνου μέσα σε 4 μήνες θεραπείας

Τα παραπάνω ανέφεραν κατά τη διάρκεια ομιλιών τους στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, οι κ.κ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, και Παναγιώτης Κατσαούνης, Παθολόγος-Ογκολόγος και Διευθυντής της Ζ’ Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan General Hospital.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη συνταγογραφείται επίσημα στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο 2024. Δικαίωμα συνταγογράφησης σήμερα έχουν αναισθησιολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι με εξειδίκευση στην ογκολογία, λοιμωξιολογία ή ρευματολογία.

Η φαρμακευτική κάνναβη ενδείκνυται για χορήγηση σε ενήλικες:

• Για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και συνδυαστική θεραπεία έναντι HIV ή ηπατίτιδας C

• Για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από νευρική βλάβη, «μέλος φάντασμα», νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία

• Για την αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού

• ως ορεξιογόνο στην παρηγορική (ανακουφιστική) φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS)

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του Πυρήνα Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης (Core SPC), «η συνταγογράφηση του [Τελικού Προϊόντος Φαρμακευτικής Κάνναβης] δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής. Μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνον σε ασθενή ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε άλλα θεραπευτικά σχήματα ή παρεμβάσεις ή όταν τα διαθέσιμα για την αντιμετώπισή του θεραπευτικά σχήματα δεν γίνονται καλά ανεκτά ή αντενδείκνυνται για τον συγκεκριμένο ασθενή».

insider.gr