Το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ, ενώ θα τεθεί σε επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα και με άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο.

Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά στην ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Πρόεδρος ΕΣΑ για πιθανή μείωση ωραρίου: Να εφαρμοστεί για το σύνολο των καταστημάτων

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Ανατιμήσεις

Στο μεταξύ ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των τιμών στο καλάθι του σούπερ μάρκετ τρομοκρατεί τόσο τους καταναλωτές όσο και την αγορά. Στη σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ζητήσει επίσης να μπει «φρένο στις αυξήσεις», όπου αυτό είναι εφικτό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ ως ένα μέτρο για τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να πάρεις τέτοιες αποφάσεις που θα σε βάλουν στο στόχαστρο των αγορών».

«Η περίπτωση να μην έχουμε αυξήσεις στον πλανήτη Γη, τον Οκτώβριο του 2022, είναι αδύνατη. Έχουμε τον μεγαλύτερο παγκόσμιο πληθωριστικό κύκλο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μην περιμένετε με έναν μαγικό τρόπο να μην υπάρχουν αυξήσεις. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να "φρενάρουμε" αυτές τις αυξήσεις και να αφαιρέσουμε από τις αυξήσεις το κομμάτι που είναι αισχροκέρδεια, την προσπάθεια δηλαδή κάποιων επιτηδείων να εκμεταλλευτούν αυτό τον πληθωριστικό κύκλο για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε χθες ο υπουργός στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης (Ant1).

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του υπουργείου είναι «να δούμε ποια είναι η αύξηση που δεν μπορεί να αποφευχθεί και ποια είναι η λογική αύξηση τηρουμένων των αυξήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις εισαγόμενες πρώτες ύλες και σε όλα τα άλλα. Όταν ολοκληρώσω αυτό τον κύκλο και έχω στοιχεία θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα».

naftemporiki.gr