Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στη διατύπωση των προτάσεων, όλοι οι παριστάμενοι στη σημερινή ευρεία σύσκεψη φορέων για το υδατικό πρόβλημα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συμφώνησαν πως ο στόχος είναι κοινός και ότι ο θεσσαλικός κάμπος έχει αναγκη από τα νερά του Αχελώου, έστω και σε ποσοστό μόλις 5%.
Παρόντες, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήταν δήμαρχοι, βουλευτές, επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ/ΚΔΘ, ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, Γεωπονικοί Σύλλογοι κ.α) εκπροσώπων Ομοσπονδιών και Αγροτικών φορέων, και όλο το τιμ των αξιωματούχων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εισήγηση μέσω διαδικτυακής σύνδεσης πραγματοποιήθηκε από τους Τριαντόπουλο, Κέλλα, Λιακούλη, Κόκκαλη και Ρούντα, ενώ παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι εξής βουλευτές: Παπακώστα (υφυπουργός), Χαρακόπουλος, Καπετάνος, Κοντοτόλη, Σπάνιας, Κωτσός, Φλώρος και Σκόνδρα.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας ανοίγοντας τις εργασίες δήλωσε πως “όσοι σήμερα πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί αυτή η ανέξοδη μάχη των 30 ετών υπέρ ή κατά της εκτροπής του Αχελώου πέφτουν έξω, δεν θα συζητήσουμε αυτό σήμερα. Σήμερα, θα συζητήσουμε με ποιους τρόπους μπορεί να εφαρμοστεί και πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής που είναι πλέον νόμος και έχει την υπογραφή του Πρωθυπουργού το 2024, το οποίο προβλέπει την μεταφορά 250.000.000 κυβικών από το φράγμα της Συκιάς στο φράγμα του Μουζακίου μέσω της σήραγγας εκτροπής, για να είναι η Θεσσαλία βιώσιμη τα επόμενα χρόνια. Επομένως, για να γίνει αυτό θα πάρουμε το 5% των νερών του Αχελώου, ζητάμε αυτό που λέει όντως ο νόμος αντί του 20% που είχε η εκτροπή. Δεν συζητάμε πλέον για εκτροπή, άρα θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο, αυτό το νόημα έχει η συνάντηση σήμερα, ούτως ώστε να ξέρουμε ποια είναι η θέληση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό για να ξέρουμε και τι νερό έχουμε να διαχειριστούμε. Πιστεύω ότι αυτό είναι το σημαντικό σήμερα και θεωρώ ότι θα προκύψει από αυτό ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.”
Οι τοποθετήσεις όλων ήταν, λίγο ως πολύ, στην ίδια κατεύθυνση, ενώ συμφωνήθηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό την οποία θα αιτηθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Με το πέρας των εργασιών ο περιφερειάρχης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα: «Είμαστε ενωμένοι σ’ ένα κοινό μέτωπο» ανέφερε και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προχωρήσει σε ψήφισμα που θα ζητά τον οδικό χάρτη των έργων, βάσει και του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής της περιοχής, με κεντρικό άιτημα την μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr