Χαμηλή εκτιμάται ότι θα είναι η παραγωγή ελιάς φέτος στην Μαγνησία, καθώς οι ξερικές καλλιέργειες δεν θα έχουν παραγωγή, και οι ποτιστικές θα εμφανίσουν μια μικρή σοδειά, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Τάσος Ψοφογιώργος διευθυντής της ΕΑΣ Πηλίου – Β. Σποράδων. Όσον αφορά στα ελαιόλαδα, τόνισε ότι εάν δεν γίνει μαζική αποθήκευση των ελαιολάδων από τους παραγωγούς στα ελαιοτριβεία, μέχρι να ανέβουν οι τιμές, όπως γίνεται σε Πελοπόννησο και Κρήτη, οι παραγωγοί του Πηλίου θα εξακολουθούν να πετυχαίνουν χαμηλές τιμές.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, επειδή πέρυσι η ελαιοπαραγωγή ήταν καλή, τόσο στα ποτιστικά, όσο και στα ξερικά ελαιόδενδρα, φέτος είναι η χρονιά που για τις ξερικές καλλιέργειες δεν υπάρχει σοδειά, ενώ για τις ποτιστικές καλλιέργειες εμφανίζεται μια μικρή σοδειά, ενώ μειωμένη εμφανίζεται και η παραγωγή στις ελιές Αμφίσσης και Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες βρώσιμων ελαιών. Στον αντίποδα προβλέπεται καλή σοδειά για τις ελιές Καλαμών.
«Σε δημοπρασίες σε Πελοπόννησο και Κρήτη η τιμή του ελαιολάδου έχει φτάσει στα 6 €/κιλό»!
Σε σχέση με τα ελαιόλαδα, ο κ. Ψοφογιώργος τόνισε ότι τη χρονιά που πέρασε, πουλήθηκαν, ως συνήθως χύμα στο εξωτερικό (κυρίως Ιταλία και Ισπανία), με χαμηλές τιμές, ενώ όσοι αποθεματοποίησαν ελαιόλαδο, θα έχουν την ευκαιρία να το πουλήσουν σε πολύ καλές τιμές.
Ο ίδιος είπε ότι σε δημοπρασίες σε Πελοπόννησο και Κρήτη η τιμή του ελαιολάδου έχει φτάσει στα 6 €/κιλό, τιμή παραγωγού, η τιμή είναι καλή για τον ελαιοπαραγωγό.
«Του χρόνου που δεν θα υπάρχει ελαιόλαδο και βρώσιμη ελιά, δεν ξέρω που θα φτάσουν οι τιμές και με δεδομένο ότι στην Ισπανία και στην Ιταλία υπάρχει ξηρασία, τα πράγματα θα είναι ευνοϊκά για τους παραγωγούς που έχουν σοδειά», επισήμανε ο κ. Ψοφογιώργος.
Ο ίδιος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες που θα υπάρχουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής, γιατί αυτή την περίοδο έχουμε την ανθοφορία, ακολουθεί η καρπόδεση, να μεγαλώσει και να ωριμάσει η ελιά, πριν την συλλογή, οπότε είναι αρκετό το χρονικό διάστημα μέχρι τότε.
«Πετυχαίνουν πολύ χαμηλές τιμές»…
Όσον αφορά στην τυποποίηση του ελαιολάδου, κ. Ψοφογιώργος είπε ότι στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη οι παραγωγές πηγαίνουν στα συνεταιριστικά ή σε ιδιωτικά λιοτρίβια, αποθηκεύουν εκεί το ελαιόλαδο και με την πάροδο του χρόνου, όταν οι τιμές φτάσουν σε λογικέ επίπεδα, γίνονται δημοπρασίες, όπου πετυχαίνει κανείς καλύτερες τιμές.
«Πριν μερικά χρόνια κάναμε μια προσπάθεια να κάνουμε κι εμείς το ίδιο, αλλά δυστυχώς, οι παραγωγοί του Πηλίου, παίρνουν το ελαιόλαδο, το αποθηκεύουν στα κατώγια τους και το διακινούν μεμονωμένα, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν πολύ χαμηλές τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΑΣ Πηλίου – Β. Σποράδων.
magnesianews.gr