Ζημιές πάνω από 44 εκ. ευρώ σημειώθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, σε αντλιοστάσια, στον καταθλιπτικό αγωγό, στα δίκτυα ομβρίων από τον Daniel και τον Elias, όπως κάνει γνωστό στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Γιώργος Τόρης, ο οποίος αύριο στο Διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ θα κάνει τον πρώτο απολογισμό και την ενημέρωση για το τι άφησαν πίσω του οι πλημμύρες αλλά και για τον λογαριασμό.
Η εκτίμηση του κόστους βλαβών στην ύδρευση είναι για 29.880.000 ευρώ, για το δίκτυο αποχέτευσης 1.550.000 ευρώ η εκτίμηση των δαπανών για τις βλάβες στο δίκτυο ομβρίων ανέρχονται στο 1.000.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν στις ζημιές που άφησε πίσω του ο Daniel. Από την άλλη πλευρά η κακοκαιρία Elias προκάλεσε άλλες ζημιές. Η εκτίμηση του κόστους για τις βλάβες στην αποχέτευση ακαθάρτων ανέρχεται σε 7.200.000 ευρώ, για τις βλάβες στην αποχέτευση ομβρίων σε 2.270.000 ευρώ και για τις βλάβες ύδρευσης 2.370.000. Συνολικά ο μέχρι τώρα λογαριασμός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 44.270.000 εκ. ευρώ.
Λόγω των θεομηνιών προκλήθηκαν φαινόμενα κατολισθήσεων, τα οποία είναι ακόμη ενεργά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και συνεχίζουν να προξενούν προβλήματα κυρίως στην απρόσκοπτη υδροδότηση, όπως πχ η κατολίσθηση του Σαββάτου 21/10/2023 στην περιοχή της Κουκουράβας, η οποία κατέστρεψε εκ νέου 100 μέτρα αγωγού μεταφοράς πηγαίων νερών, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις θεομηνίες, είναι η απώλεια των πηγαίων νερών, κατά 100% από τις πηγές Ξηράκια και Καλιακούδα και μερικώς από τις πηγές Κουκουράβας.
Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην πηγή Μάνα Πορταριάς, όπου διερράγη ο πυθμένας της υδρομάστευσης. Το πρόβλημα (η επισκευή) του πυθμένα πραγματοποιήθηκε από καταδυτικό συνεργείο.
Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν και στην αποχέτευση ακαθάρτων όπου συνολικά απαιτείται ανακατασκευή 5.000 περίπου μέτρων δικτύου, ενώ υπέστησαν ολική βλάβη μια σειρά αντλιοστάσια αποχέτευσης.
Ομοίως στο δίκτυο όμβριων νερών, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και απαιτείται η ανακατασκευή εκατοντάδων υδροσυλλογών, όπως επίσης και σημαντικού μήκους δικτύου.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ αναφέρεται και στο προσωπικό της υπηρεσίας το οποίο εργάζεται από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, χωρίς διακοπή από τις 07:00 μέχρι τις 21:00, χωρίς την λήψη αδειών και ρεπό.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκαν περίπου 10 χιλιόμετρα νέων αγωγών, ενώ αντιμετωπίστηκαν περισσότερες από 2.000 βλάβες δικτύου. Με βάση τον ΟΕΥ, ο κ. Τόρης εισηγείται την απόδοση του ισοδυνάμου ενός μισθού στο προσωπικό (τεχνίτες και βοηθοί, αποθήκη, ΕΕΛ, εργαζόμενες στο ΤΦ Κέντρο) που συμμετείχε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προξένησαν οι θεομηνίες, την απόδοση 1,5 μισθών στους εργοδηγούς και το ισοδύναμο δυο μισθών στον Υ/Δντη Ύδρευσης.