Δεν σταματούν με τίποτα οι απατεώνες και τα κυκλώματα που τηλεφωνούν κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους προσπαθώντας να τους εξαπατήσουν ότι δήθεν τα παιδιά τους έμπλεξαν σε τροχαίο ατύχημα, ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά για να… ξεμπλέξουν!
Η Μαγνησία το τελευταίο διάστημα δέχεται πραγματική «επίθεση», με τη συνολική «μπάζα» που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι απατεώνες να προσεγγίζει τις 45.000 ευρώ.
Η δράση μίας από τις συμμορίες που δρούνε κατ' αυτόν τον τρόπο και φέρεται να έχει έδρα τη Βουλγαρία, αποκαλύφθηκε από την Αστυνομία, χάρη σε κάμερα στον Βόλο που κατέγραψε τα χαρακτηριστικά 60χρονης Βουλγάρας που ήταν ο «εισπράκτορας» που συγκέντρωνε τα χρήματα.
Η γυναίκα που κατηγορείται για απάτη θα καθίσει στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου για να δικαστεί αύριο Δευτέρα. Νεότερες πληροφορίες λένε πως η ίδια γυναίκα έχει συλληφθεί ξανά στον Βόλο για παραλαβή χρημάτων από θύμα απάτης και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση, όμως, μόλις αποφυλακίστηκε, «επέστρεψε» δριμύτερη.
Τα κυκλώματα αυτά φαίνεται πως έχουν αναπτύξει δίκτυο ατόμων, τα οποία συλλέγουν πληροφορίες για τα υποψήφια θύματα, γνωρίζουν συνήθως άπταιστα Ελληνικά και αναλαμβάνουν τη δράση της εξαπάτησης και της είσπραξης των ποσών.
Οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
Τους προσεγγίζουν δήθεν ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων ή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη στάση των ηλικιωμένων.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας οικονομικής ανάγκης που πρέπει να διευθετηθεί αμέσως. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και δυστυχώς πολλές φορές το καταφέρνουν.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την ανάγκη, όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
Το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες, προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να μην έχει ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, συνεργοί τους συνήθως παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, κλαίγοντας και εκλιπαρώντας για βοήθεια. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στα θύματά τους.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για να παραλάβουν τα χρήματα, είτε δίνουν ραντεβού σε άλλο σημείο.
Εξαπάτηση με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
Σ’ αυτή την περίπτωση, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους ενημερώνουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια χειρουργική επέμβαση.
Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου υποτίθεται μπορεί αν τους περιμένει άνθρωπος του νοσοκομείου, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.
Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η γραμμή είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
Κομπίνα… με δόλωμα οικονομική ανάγκη
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες σε αυτή την περίπτωση για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
Οι λόγοι που επικαλούνται είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
Επίσης, ως δόλωμα χρησιμοποιείται η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό υποτιθέμενων συγγενικών προσώπων.
Τέλος, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει «μόδα» οι απάτες με «μαϊμού» λογιστές οι οποίοι πείθουν κυρίως ηλικιωμένους πως δικαιούνται επιστροφή υψηλού χρηματικού ποσού από τα ασφαλιστικά ταμεία, για τη λήψη του οποίου απαιτείται η πληρωμή ορισμένων παραβόλων, με τους δράστες να εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες για τη λήψη των χρημάτων αυτών.
Bάσω Κυριαζή (Tαχυδρόμος)