Πίστευα ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ όμως κοιτώντας τώρα στο παρελθόν, θα ήταν μία κακή απόφαση, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έδωσε τα εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική του, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ίδρυμα Adenauer με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη - Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους πολίτες να μην επαναληφθεί το 2010 και να έχουμε μια πολιτική που να προάγει την ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική για την κυβέρνηση.
Αρχικά ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις δεύτερες εκλογές και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για εσάς και το κόμμα».
Ομολόγησε ότι είχε αμφιβολίες κατά το πόσο η ΕΕ και ως Γερμανία έλαβαν τις σωστές αποφάσεις πριν 10 χρόνια. «Είχατε έναν πρωθυπουργό που έκανε δύσκολο για μας το έργο να επιστρέψουμε την Ελλάδα σε μια σωστή οικονομία. Έγινε και πλέον είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα για τους επενδυτές και παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας ισχυρός πυλώνας και για τις μελλοντικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ», υπογράμμισε.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι έλεγε κάποτε «θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και να επιστρέψει μετά, όμως κοιτώντας τώρα στο παρελθόν, θα ήταν μία κακή απόφαση. Έπραξε σωστά η Μέρκελ και ας έκρυβε μία αβεβαιότητα η απόφασή της», τόνισε.
Από την πλευρά του και ερωτηθείς για την κρίση που πέρασε η Ελλάδα και τις επιτυχίες στην οικονομία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά τόνισε ότι πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη λιτότητα και αυστηρά μέτρα που μείωναν τα έσοδα και καθιστούσαν δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», επισήμανε.
«Προκειμένου να υπάρξει μία νομισματική ένωση, θα πρέπει να υπάρξει και η δημοσιονομική πειθαρχία. Πρέπει να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Απαιτείται ευελιξία και οικειοποίηση των στόχων που τίθενται. Υπάρχει πρόοδος μετά τις συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και θα έχουμε συμφωνία έως το τέλος του έτους», επανέλαβε
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τη φοροδιαφυγή, να μειωθεί η γραφειοκρατία και την καλύτερη χρήση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχουμε μειώσει την ανεργία προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», επισήμανε.
Ο ίδιος σημείωσε πως ήταν πετυχημένη η οικονομική πολιτική και εξήγησε πως «το χρέος μας μειώνεται, έχουμε μειώσει την ανεργία».
Τόνισε επίσης πως «η κοινωνία κατάφερε να παραμείνει ενωμένη σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια» και πως σήμερα «Θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη», για να προσθέσει πως «καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να καταφέρουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη».
Πιστεύω ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κομισιόν είναι σωστοί, αλλά υπάρχει και η αγορά που ωθεί προς πλεονάσματα. Τα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και συγκεκριμένη πολιτική, είπε για να διευκρινίσει πως δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω υπερφορολόγησης.
Δράττοντας την ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ένα στοιχείο της επιτυχίας μας ως χώρας είναι ότι μειώσαμε τους φόρους και ότι τη δεύτερη περίοδο εστιάζουμε περισσότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και υπογράμμισε πως «αν καταφέρουν να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή θα μπορέσουμε να μειώσουμε και το φόρο προστιθέμενης αξίας και να αυξήσουμε τα έσοδα των πολιτών».
«Το δημόσιο χρέος στον κόσμο ανέρχεται σε 300 τρισ. δολάρια. Αυτό είναι μια απειλή για τις αγορές οι οποίες δεν θέλουν να το χρηματοδοτήσουν» ανέφερε ο κ. Μερτς από την πλευρά του και προέβλεψε ότι για τον λόγο αυτό τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σημείωσε προκειμένου να αποφύγουμε νέες δημοσιονομικές κρίσεις.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους πολίτες να μην επαναληφθεί το 2010 και να έχουμε μια πολιτική που να προάγει την ανάπτυξη. Έχουμε ευκαιρίες στην Ελλάδα για τους επενδυτές, σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία που ακολουθούμε είναι αδιαπραγμάτευτη».
Για μεταναστευτικό και Ερντογάν
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «το 2019 παραλάβαμε μια καταστροφική πολιτική, μια πολιτική ανοιχτή πόρτας».
«Είχαμε πρόβλημα ροών και πρόβλημα εκκρεμών αιτήσεων. Είχαμε ανθρώπους στα νησιά και έρχονταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «διαχειριστήκαμε πιο αυστηρά τα σύνορα μας. Το Λιμενικό μας δεν ήταν επιτροπή υποδοχής για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έρχονται στη χώρα μας. Το 2020 είχαμε μια προσπάθεια την Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τους ανθρώπους και υπερασπιστήκαμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Διαχειριστήκαμε τις ροές και διαχειριστήκαμε και τις αιτήσεις που εκκρεμούσαν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι «χρειαζόμαστε μια πιο λειτουργική πολιτικών επιστροφών μεταναστών στις χώρες. Αλλά χρειάζεται διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση. Πρέπει να δουλέψουμε με την Τουρκία και πρέπει να γίνουν καταβολές και χρημάτων στην Τουρκία. Αλλά είμαι κάπως πιο αισιόδοξος για το ζήτημα».
Σημείωσε ακόμα ότι «στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος «μαγνήτης» για τους μετανάστες τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού».
«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες» είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο του Ισραήλ, υπογράμμισε πως «προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις». «Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» πρόσθεσε.
liberal.gr