Όλα τα ιστορικά κτήρια που διασώζονται, αποτελούν μια «κλωστή» που συνδέει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Μια πολιτισμική κληρονομιά ιδιαίτερα σημαντική που αποτυπώνει μεταξύ άλλων τις ιστορικές ρίζες ενός λαού. Στη καρδιά της θεσσαλικής πόλης στη Λάρισα, ένα από τα πλέον ιδιαίτερα και σημαντικά κτήρια είναι ο γνωστός Πύργος του Χαροκόπου.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο της Θεσσαλίας. Ένα αρχοντικό στη Γιάννουλη της Λάρισας, που μέχρι σήμερα διατηρεί της μνήμες μιας άλλης εποχής. Ένας Πύργος του 1902, στα περίχωρα της Λάρισας, που στέκει όμως ερειπωμένος. Ο Πύργος αυτός συνδέεται με την προσωπικότητα του επιχειρηματία Παναγή Χαροκόπου (1835-1911), από την εποχή που επένδυε σε αγορά θεσσαλικών εκτάσεων. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά και διατηρητέο μνημείο από το 1988. Πρόκειται για τον ίδιο αρχιτέκτονα και προσωπικό φίλο του Παναγή Χαροκόπου, ο οποίος εκτός από τον Πύργο στη Γιάννουλη ανακαίνισε και το Μέγαρο Χαροκόπου στη Αθήνα, - το σημερινό Μουσείο Μπενάκη.
Το κτίσμα αποτελεί μια ισχυρή κατασκευή, καθώς άντεξε πολλές κακουχίες στα βάθη των χρόνων. Γι αυτό άλλωστε κατά την διάρκεια της Γερμανική κατοχής, ο πύργος αποτέλεσε στρατηγείο των γερμανικών στρατευμάτων,
Στους παλιούς Λαρισαίους δεν είναι λίγες οι μνήμες που συνδέουν τον Πύργο αυτό με την Μελίνα Μερκούρη, καθώς η ίδια είχε παντρευτεί τον Παναγή Χαροκόπο και έκανε συχνά την εμφάνιση της στην περιοχή στην καρδιά του κτήματος.
Σήμερα ο Πύργος είναι υπό κατάρρευση, ενώ το μέλλον του είναι αβέβαιο. Άλλωστε, την τελευταία περίοδο, κατασχέθηκε λόγω οφειλών των τελευταίων ιδιοκτητών και η Τράπεζα το έβγαλε σε πλειστηριασμό, ο οποίος μόλις προ ολίγων ημερών αναβλήθηκε.
Όμως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην πόλη διεξάγονται σημαντικές δράσεις ευαισθητοποίησης ώστε το κτήριο να διασωθεί. Για την υπόθεση αυτή συστάθηκε και ο Σύλλογος Φίλων του Πύργου Χαροκόπου, μια πρωτοβουλία από Λαρισαίους που επιδιώκουν την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου. Παράλληλα στη μάχη για την προστασία του Πύργου, έχει μπει δυναμικά και ο Δήμος Λαρισαίων, ο οποίος αναζητά και αυτός τρόπους ώστε το μνημείο να πάρει την θέση που του αξίζει.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πύργου Χαροκόπου Ερμιόνη Μαλλίδη «ο πύργος αποτελεί ένα ιστορικό διαμάντι που το μέλλον του μοιάζει αβέβαιο». Η κ. Μαλλίδη είπε πως συνεχίζονται όλες οι προσπάθειες για να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, και τόνισε πως «ο μόνος πραγματικός τρόπος για να βρεθεί μια ουσιαστική λύση είναι να υπάρξει άμεση παρέμβαση της Εφορείας Νεώτερων Μνημείων».
«Ανησυχούμε πως αν δεν υπάρξει λύση για την προστασία του μνημείου, το κτίριο θα καταρρεύσει από τις κακουχίες. Ένας δυνατός σεισμός, θα δώσει ισχυρό χτύπημα και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο».
Αξίζει να σημειωθεί, πως το τελευταίο διάστημα πολλές προσωπικότητες της πόλης, αλλά και φορείς της περιοχής έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ώστε ο επιβλητικός Πύργος να διασωθεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ