Σε νούμερο ένα πρόβλημα για την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τείνει να αναδειχθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ειδικά σε κλάδους όπως μεταποίηση και οι κατασκευές. Το ζήτημα που έχουν αναδείξει ανά καιρούς διάφορες μελέτες ήρθε να ποσοτικοποιήσει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα μας περίπου 260.000 κενές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2024 σε περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά, πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις (37%) δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας. Μάλιστα όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, το ποσοστό των επιχειρήσεων με περισσότερους από 25 εργαζόμενους που έχουν κενές θέσεις εργασίας φτάνει το 60%. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά και τη Θεσσαλία όπου το ποσοστό των επιχειρήσεων με κενές θέσεις εργασίας ξεπερνά τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι η Μεταποίηση (50%), τα Καταλύματα & η Εστίαση (48%) και οι Κατασκευές (55%), ενώ υψηλό ποσοστό (48%) καταγράφεται και μεταξύ των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Με το μέσο όρο των κενών θέσεων εργασίας που αναφέρουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας να υπολογίζεται σε δύο, εκτιμάται ότι στο σύνολο της χώρας υφίστανται περίπου 260.000 κενές θέσεις εργασίας. Μεταξύ των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, το 28% αναζητούν απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές, το 27% ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροπωλητές και το 23% ειδικευμένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα.
Η έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας (45%) και η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα – δεξιότητες – εμπειρία (36%) είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους παραμένουν κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
Τη σημαντική αύξηση των κενών θέσεων εργασίας από το 2022 και μετά επισημαίνει και το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της Alpha Bank, σε πρόσφατο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 70.826 θέσεων, καταγράφοντας αύξηση κατά 115,6% σε ετήσια βάση.
Επιπρόσθετα, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 3,1%, ποσοστό υπερδιπλάσιο έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 (1,5%). Σημειώνεται ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία τρίμηνα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) στα οποία το εν λόγω ποσοστό υποχωρεί.
Τα υψηλότερα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας, το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφονται στους κλάδους των καταλυμάτων και εστίασης (18,4%), στις τέχνες (9,6%), στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (7,3%), στην παροχή νερού (6,8%) και στις κατασκευές (6,5%).
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενο από αυτό της Τσεχίας (8,1%), ενώ σε Μεσογειακές χώρες, στις οποίες ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική δραστηριότητα, τα αντίστοιχα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας είναι αρκετά χαμηλότερα (Ισπανία: 0,5%, Γαλλία: 4,9%, Ιταλία 5,3%, Πορτογαλία: 1,7%, Κροατία 4,9% και Κύπρος 7,8%).
insider.gr