
Εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου εισοδήματος θα στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν υποβάλλουν τις σχετικές φορολογικές δηλώσεις.
Το νέο μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2026, με την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Στα εκκαθαριστικά αυτά, τα οποία θα αναρτώνται στους λογαριασμούς που διατηρούν στο ΤΑΧΙSnet οι μη συμμορφωμένοι φορολογούμενοι: α) τα φορολογητέα εισοδήματα θα είναι προσδιορισμένα με βάση στοιχεία για το επίπεδο διαβίωσης και τις οικονομικές δραστηριότητες των εν λόγω φορολογουμένων, τα οποία θα έχει συλλέξει η ΑΑΔΕ από τα δικά της ψηφιακά αρχεία και εφαρμογές (δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ προηγούμενων ετών, πλατφόρμα myData κ.λπ.), καθώς και από τρίτους φορείς (εργοδότες, τράπεζες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κ.λπ.) και β) οι πληρωτέοι φόροι θα προ κύπτουν βάσει των προσδιορισμένων από την ΑΑΔΕ φορολογητέων εισοδημάτων και θα είναι προσαυξημένοι με τα αναλογούντα ποσά προστίμων λόγω μη υποβολής δήλωσης, τα οποία θα ανέρχονται σε ποσοστά 10% έως 50% επί των ποσών των πληρωτέων φόρων.
Για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται με μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομεί ου (e-mail) ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
Τι προβλέπει ο ΚΦΔ
Επί της ουσίας, από τον ερχόμενο Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει και στη φορολογία εισοδήματος την παράγραφο 4 του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η οποία προβλέπει ότι «αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει εμπροθέσμως φορολογική δήλωση, ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται με βάση κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση (εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου) και αφορά ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογούμενου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Εάν, μετά την έκδοση της πράξης αυτής, ο φορολογούμενος υποβάλει εμπροθέσμως η πράξη αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίως».
Δύο εναλλακτικές επιλογές
Οι φορολογούμενοι που θα είναι αποδέκτες των εκκαθαριστικών αυτών θα έχουν τις ακόλουθες δύο εναλλακτικές επιλογές:
είτε να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των εκκαθαριστικών, τα αναγραφόμενα ποσά,
είτε να υποβάλουν οποτεδήποτε μέχρι τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής, εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου με βάση τις δηλώ σεις αυτές να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστικά πληρωμής, στα οποία τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν σε βάρος τους θα είναι προσαυξημένα με τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Το επιχειρησιακό σχέδιο
Η εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπει την έκδοση και αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος, υπολογισμένου κατ’ εκτίμηση, σε όσους φορολογούμενους δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προαναγγέλλεται στη σελίδα 67 του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη σελίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2025, περί τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι για την εφαρμογή της δράσης: «Έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος χωρίς την υποβολή δήλωσης». Είναι, δε, πολύ πιθανό η διαδικασία αυτή να εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου για όσους δεν θα υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις.
Πάνω από 37.500 οι αρνητές υποβολής το 2023
Οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν το 2023 να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ανήλθαν σε 37.637. Η τακτική που ακολουθήθηκε για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών και η οποία ακολουθείται γενικά τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα προβλέπει την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων για την ειδοποίηση των εν λόγω φορολογουμένων ότι έχουν εντοπιστεί και την προτροπή προς αυτούς να εκπληρώσουν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.
Βάσει αυτής της διαδικασίας, λοιπόν, στα 37.637 υπόχρεα φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, ως όφειλαν, απεστάλησαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις, με τελικό αποτέλεσμα τη συμμόρφωση 8.444 φορολογούμενων (ποσοστό συμμόρφωσης 22,4%) και συνολικό ποσό βεβαιωθέντος φόρου 13,6 εκατ. ευρώ. Η πρακτική της έκδοσης και αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα εφαρμοστεί αργότερα και σε άλλες περιπτώσεις φορολογίας, όπως ο ΦΠΑ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομικών, δωρεών και γονικών παροχών.
Επιπλέον, από το 2026 αναμένεται να ισχύσει για πολύ περισσότερους φορολογούμενους η διαδικασία που προβλέπει την προσυμπλήρωση και προεκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τη γνωστοποίηση στους φορολογούμενους των ενεργειών αυτών και εν συνεχεία την αυτόματη υποβολή και οριστική εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών σε συγκεκριμένη ημερομηνία πολύ πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, είτε αυτές έχουν τροποποιηθεί είτε όχι από τους φορολογούμενους.
Φέτος, το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περίπου 850.000 μισθωτούς και συνταξιούχους των οποίων οι δηλώσεις είχαν προσυμπληρωθεί και προεκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ, και εν τέλει υποβλήθηκαν αυτόματα και εκκαθαρίστηκαν οριστικά έως και τις 25 Απριλίου 2025.
naftemporiki.gr