Τα έσοδα της FIFA αυξήθηκαν κατά περισσότερο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, χάρη στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, σύμφωνα με την ίδια τη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου.
Τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε πριν από μερικές μέρες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, δεν αφήνουν αμφιβολία για το ότι η κατά τα άλλα αμφιλεγόμενη επιλογή του εμιράτου πριν από 12 έτη για τη φιλοξενία της φετινής διοργάνωσης ήταν εξαιρετικά επικερδής για την ομοσπονδία.
Ετσι, για την τετραετία 2018-2022, του κύκλου δηλαδή που κλείνει με τη διοργάνωση στο αραβικό κρατίδιο, τα έσοδα της FIFA εκτιμώνται στα 7,5 δισ. δολάρια, έναντι 6,4 δισ. δολαρίων στην τετραετία 2014-2018.
Τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Μουντιάλ στο Κατάρ είχαν μεν συμφωνηθεί εδώ και μια δεκαετία, αλλά η άνοδος στα έσοδα προκύπτει χάρη στις πρόσφατες συμφωνίες χορηγίας, καθώς και στη συμπτυγμένη τοπικά διοργάνωση στο Κατάρ, καθώς όλοι οι αγώνες ουσιαστικά γίνονται στην Ντόχα και γύρω από αυτήν.
Πιο συγκεκριμένα, το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι πως το πρόγραμμα χορηγιών της ομοσπονδίας έλαβε γερή τονωτική ένεση από καταριανούς οργανισμούς που ελέγχονται ή συνδέονται με το αραβικό κράτος, όπως η γνωστή αεροπορική εταιρεία Qatar Airways, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου QatarEnergy, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ooredoo, αλλά και η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, γνωστή με τα αρχικά QNB.
Επιπλέον η FIFA έχει γλιτώσει από σημαντικά έξοδα για τις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, αφού σε αντίθεση με προηγούμενες διοργανώσεις σκορπισμένες μεταξύ των πολλών πόλεων, αλλά και με την επόμενη που θα μοιραστεί σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 γίνεται σε οκτώ μόνο γήπεδα που βρίσκονται όλα εντός ακτίνας 50 χιλιομέτρων από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του εμιράτου.
Αξιωματούχοι της ομοσπονδίας εκτιμούν ότι τα πρόσθετα έσοδα θα επιτρέψουν τη διοχέτευση επιπλέον 700.000 δολαρίων στις επενδύσεις υπέρ του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, την ώρα που δυναμώνουν οι φωνές διεθνώς που ζητούν τα έξτρα έσοδα, ή μεγάλο μέρος αυτών, να δοθούν στις οικογένειες νεκρών εργατών στο Κατάρ.
Γιώργος Γεωργακόπουλος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)