Σε αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες προχωρούν οι παραγωγοί ακτινιδίου του Συνεταιρισμού Πυργετού, προκειμένου να εξελιχθεί όσο γίνεται πιο ανώδυνα η φετινή χρονιά, καθώς τα δέντρα έχουν στρεσαριστεί από τον ήπιο χειμώνα και οι καρποί από την έλλειψη νερού.

Αν και η συγκομιδή αργεί να ξεκινήσει (σ.σ. αρχές Νοεμβρίου), η παρουσία των παραγωγών στα περιβόλια είναι συχνή, καθώς το ακτινίδιο χρειάζεται τουλάχιστον δύο ποτίσματα την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν να φροντίσουν τα ταλαιπωρημένα δέντρα και από τον ήπιο χειμώνα, αλλά και από τις ζημιές που υπέστησαν από τον Daniel.

Μειωμένη παραγωγή

Είναι χαρακτηριστικό ότι έναν χρόνο μετά, οι παραγωγοί ακτινιδίου του Πυργετού όχι μόνο δεν έχουν αποζημιωθεί, αλλά στην περιοχή τους δεν έχουν γίνει καν εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Θανάση Ευθυμίου, «προσωπικά, είμαι 24 χρόνια παραγωγός και δεν απασχόλησα ποτέ τον ΕΛΓΑ με κάποια ζημιά. Τώρα που τον χρειάστηκα, έλαμψε διά της απουσίας του. Αρκετά δέντρα καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη. Πέρυσι, στο ψυγείο μας, είχαμε 1.300 τόνους έναντι 2.500 τόνων των προηγούμενων ετών. Φέτος, αν φτάσουμε τους 1.500, θα είμαστε ικανοποιημένοι».

Οποιαδήποτε συζήτηση για τις τιμές χαρακτηρίζεται πρόωρη. Το πιθανότερο είναι οι πρώτες συζητήσεις με τους εμπόρους να γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου. Στα ατού του συνεταιρισμού συγκαταλέγεται η χωρητικότητα του ψυγείου, που επιτρέπει την αποθήκευση και την καλύτερη διαπραγμάτευση.

Γιώργος Ρούστας (ypaithros.gr)