Σε επίσημη λειτουργία τίθεται από σήμερα, Δευτέρα, το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του Ελληνικού Κτηματολογίου το οποίο αναμένεται ότι θα λύσει τα χέρια των προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων αλλά και των πολιτών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων και θα επιτρέψει την επιτάχυνση των ελέγχων των συμβολαίων και την μείωση των εκκρεμοτήτων.

Με τη χρήση του νέου εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας των συμβολαίων μειώνεται κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές, δηλαδή από την μισή ώρα (ή ακόμη και μία ώρα) που απαιτείται μέχρι τώρα, η εργασία θα ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά ή και λιγότερο. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά. Μάλιστα, δεδομένου ότι η πλατφόρμα παρέχει στατιστικά δεδομένα όπως π.χ. ο χρόνος που απαιτήθηκε να ληφθεί μια απόφαση ή για τις καταχωρίσεις, προβλέπεται και η στενή παρακολούθηση των εργασιών αλλά και bonus παραγωγικότητας έως και 15% του μισθού.

Προσδοκία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η νέα πλατφόρμα να συμβάλει στην μείωση των εκκρεμοτήτων σε μια περίοδο όπου επιταχύνεται και το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων (μέχρι το τέλος του έτους), κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερο όγκο πράξεων.

Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Στους σκοπούς του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Κτηματολόγιο, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, η επίλυση ζητημάτων σχετικών με τους τίτλους εμπραγμάτων δικαιωμάτων, προς κατοχύρωση των δικαιούχων, η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Κτηματολογίου με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταχώριση πράξεων, η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στη λειτουργία του καθώς και της ανταπόκρισης των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων στις άμεσες ανάγκες υλικοτεχνικής υποστήριξης και καθημερινής λειτουργίας, που προκύπτουν από την ένταξη της χώρας στο λειτουργούν Κτηματολόγιο και η διασφάλιση ασφαλούς και απρόσκοπτης επικοινωνίας με τους πολίτες, καθώς και η δημιουργία βελτιωμένης εθνικής υποδομής αυθεντικοποίησης, συμβατής με τον Κανονισμό eΙDAS.

Η νέα πλατφόρμα AI, η οποία χρησιμοποιείται ήδη πιλοτικά από πάνω από 900 χρήστες στα Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο, το οποίο δεν είναι άλλο από το νομικό έλεγχο των συμβολαίων. Αν και το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, να ενταχθεί η AI και σε άλλους τομείς όπως είναι η Υγεία και η Δικαιοσύνη όπου καταγράφεται μεγάλος όγκος συναλλαγών ενώ το 2025 αναμένεται να τρέξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΔ για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

insider.gr