Αύριο το απόγευμα στις 8 μ.μ. θα συνεδριάσει η ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές των "11" σημειώνουν ότι η διαβούλευσή τους αφορά "την ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας".

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως:

Στόχος του συντονισμού τους θα είναι η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση.

Η συζήτηση του προΰπολογισμού των επόμενων ημερών θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης.

Υπενθυμίζεται πως επικρατέστερος για επικεφαλής της ΚΟ είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης έδωσε νέο στίγμα για τις κινήσεις και τις προθέσεις των "11" μιλώντας το πρωί στο Mega: "Αυτή τη στιγμή κάνουμε όλα τα βήματα με σταθερό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε. Θέλουμε να κάνουμε σταθερά βήματα ώστε η νέα προσπάθεια που κάνουμε να συγκροτηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", ανέφερε ο βουλευτής Μεσσηνίας.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να ηγείται της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε πως "θα με ενδιέφερε, όπως θα με ενδιέφερε να δω κάποιον/α άλλον/η σε αυτή τη θέση. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα και συλλογικά να προχωρήσουμε μπροστά. Μόνο έτσι μπορούμε να εκφράσουμε την αγωνία των Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που βλέπουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρχει πολιτική έκφραση, με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και μαχητικότητα.

Όπως δήλωσε, το όνομα που θα δοθεί στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει πολιτικό πρόσημο.

"Δύσκολη και επώδυνη απόφαση η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για μία δύσκολη και επώδυνη απόφαση, αναφερόμενος στην αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Πετραδάκι πετραδάκι τον χτίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 20 χρόνια. Όσοι φύγαμε πήραμε μία πολύ δύσκολη και επώδυνη απόφαση. Ήταν μία απόφαση αναγκαία και επιβεβλημένη".

"Αυτό που βλέπαμε το τελευταίο διάστημα και την εκλογή της νέας ηγεσίας ήταν ένας εκφυλισμός του χώρου και είναι ακόμα, κι αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Έπρεπε να βάλουμε φραγμό σε αυτό, γιατί έχουμε μία ευθύνη. Οι διαφορές μας πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο", τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

"Ακούσαμε το τελευταίο διάστημα τον κο Κασσελάκη με τις θέσεις του στα εργασιακά ή το Παλαιστινιακό ή τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική – ο Μεσσίας, ο ηγέτης που αδιαμεσολάβητα πάει στον λαό, δεν υπάρχουν όργανα, διαδικασίες, δημοκρατικές λειτουργίες. Όλα αυτά είναι ξένα προς την Αριστερά".

Στόχος όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συγκροτήσουν τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι να προχωρήσουν μπροστά και να εκφράσουν την αγωνία της κοινωνίας.

"Δεν το κάναμε όλο αυτό για τις καρέκλες. Εάν θέλαμε απλά και μόνο καρέκλες θα μπορούσαμε να δεχτούμε τις θέσεις που μας προτάθηκαν, να κάτσουμε σιωπηλά και να βλέπουμε να εκφυλίζεται ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος".

"Δεν είναι προσωπικό το πρόβλημα με τον Κασσελάκη"

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθιά πολιτικό.

"Έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική από τον σημερινό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική του ομάδα, από τις θέσεις που εκφράζει και το αν μπορεί να παρουσιάσει ένα πειστικό πολιτικό σχέδιο που να πείθει αυτή τη στιγμή την κοινωνία. Είδαμε το τελευταίο διάστημα μία πλήρη διάλυση του τρόπου που κάναμε πολιτική όλα αυτά τα χρόνια", δήλωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική μόνο με συνθήματα και ατάκες. Χρειάζεσαι πολιτικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα όταν έχεις μία κοινωνία που νιώθει να ασφυκτιά γιατί βλέπει την μονοκρατορία Μητσοτάκη και δεν υπάρχει από την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο ένα αντίπαλο δέος, που να μπορεί πειστικά να απαντήσει στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να υπάρχει μία σοαβρή πολιτική συγκρότηση, ένα σχέδιο μαζί με την κοινωνία".

Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως και οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές προχωρούν μαζί για να διαμορφώσουν μία κοινή προσπάθεια.

Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η αντικοινωνική πολιτική της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη

Σε νεότερη συνέντευξή του (real fm), ο κ. Χαρίτσης, επισήμανε μεταξύ άλλων:

1. Προχωρούμε με βήματα σταθερά και στέρεα. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στην συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας ώστε να ξεκινήσει το κοινοβουλευτικό μας έργο και να δώσουμε το πολιτικό στίγμα για το νέο μας εγχείρημα. Θέλουμε να ξεφύγουμε από τις λογικές των
αρχηγικών σχημάτων και να διαμορφωθεί ένα σχήμα που θα λειτουργεί με τρόπο
συλλογικό, συντροφικό και συντονισμένο. Αυτό εξάλλου είναι που απαιτεί και η κοινωνία.

2. Πρέπει να μπει ένα φρένο στην τοξικότητα που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα και που οδηγεί στον εκφυλισμό ενός πολιτικού χώρου που υπηρετήσαμε ανιδιοτελώς τόσα χρόνια και που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Το προηγούμενο διάστημα αποτυπωθήκαν οι πολύ μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με τον νέο πρόεδρο και την νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε προσπάθεια να ακυρωθούν στρατηγικές επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, όπως η δημιουργία των ταμειακών διαθεσίμων.

3. Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική μόνο με συνθήματα και με μια λογική μεσσιανισμού του ηγέτη χωρίς δημοκρατικές και κομματικές λειτουργίες. Ο κ. Κασσελάκης μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άμορφο κόμμα που δεν έχει καμία σχέση με τις προοπτικές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

4. Το βασικό είναι να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική ανάγκη για ένα πειστικό,
ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, πολιτικό σχέδιο για το πώς η χώρα μπορεί να πάει αλλιώς. Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ένα σχέδιο αριστερό, με σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα που θα βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Όπως τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης που αγγίζουν οριζόντια όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τα ζητήματα ανθεκτικότητας της κοινωνίας. Το στοίχημα είναι να συνομιλήσουμε και να ενώσουμε δυνάμεις με όλο τον προοδευτικό και αριστερό κόσμο της χώρας, με τις κοινωνικές δυνάμεις της ευρύτερης πληθυντικής αριστεράς που δεν εκφράζονται πολιτικά, αλλά και με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Βάσει συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου, όχι με συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες.

capital.gr