«Βέλη» προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ εξαπέλυσε η Μόσχα, μία ημέρα μετά την δήλωση του Τζο Μπάιντεν πως θα ήταν έτοιμος, υπό προϋποθέσεις, να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο τόνισε σήμερα, Παρασκευή, πως η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει τα «νέα εδάφη» που έχουν καταληφθεί δυσχεραίνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δέχεται το αίτημα της Δύσης να αποχωρήσει από την Ουκρανία. «Ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά τονίζει ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για όσα ειπώθηκαν μεταξύ Μακρόν και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη «εάν πράγματι ψάχνει έναν τρόπο ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος».
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι εκείνος και ο Μπάιντεν συμφώνησαν πως δεν θα παροτρύνουν ποτέ τους Ουκρανούς να κάνουν έναν συμβιβασμό «που δεν θα είναι αποδεκτός από τους ίδιους». «Θα συνεργαστούμε για να καταστήσουμε τον Πούτιν υπεύθυνο για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως βάρβαρο πόλεμο», ανέφερε ο Μακρόν.
Πούτιν σε Σολτς: «Αναπόφευκτες και αναγκαίες» οι επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας
Την ίδια ώρα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο Πούτιν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις ενέργειες της Δύσης στην Ουκρανία και κάλεσε τον Σολτς να αναθεωρήσει τη γερμανική πολιτική σε σχέση με το Κίεβο.
«Πρόκειται για μια καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που στέλνουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου και εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «ως αποτέλεσμα όλων αυτών, καθώς και της συνολικής οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, το Κίεβο συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά την ίδια των συνομιλιών». «Η Δύση ενθαρρύνει τους Ουκρανούς, ακραίους εθνικιστές να διαπράξουν περισσότερα ειδεχθή εγκλήματα κατά αμάχων», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Πούτιν υπερασπίστηκε επίσης τις πρόσφατες μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της Ουκρανίας ως απάντηση στις «προκλήσεις του Κιέβου» εναντίον «μη στρατιωτικών υποδομών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας της Κριμαίας».
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Γερμανίας συζήτησαν διάφορες πτυχές της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία. «Ο Πούτιν εξήγησε για άλλη μια φορά τις λεπτομέρειες για την προσέγγιση της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης», σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τέσσερις ουκρανικές περιοχές στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο εννέα μήνες μετά την εισβολή της, έχει χάσει περισσότερα από τα μισά εδάφη που κατέλαβε.
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ (Με πληροφορίες από Reuters, BBC)