Αναδρομικά, για όσους συνταξιούχους απασχολούνται από τον Μάιο του 2016 κι εφεξής, θα ισχύσει το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) στο ύψος της αρχικής σύνταξης, σύμφωνα με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής (Ρούλα Σαλούρου), η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει εργασιακές διατάξεις, και θα προβλέπει ότι μετά τη διακοπή της απασχόλησής τους, και εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση, η σύνταξη θα προσαυξάνεται, χωρίς όμως να αλλάζει η κλίμακα, σε περίπτωση που υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη κι αν το εισόδημά τους, μετά την προσαύξηση, υπερβαίνει τα 1.434 ευρώ (με βάση την κλίμακα του 2025), η κλίμακα θα παραμένει η ίδια.

Μάλιστα το «πάγωμα» της ΕΑΣ θα ισχύσει και για όσους από το 2016 και μετά έλαβαν προσαύξηση σύνταξης, η οποία τους οδήγησε σε αυξημένη παρακράτηση, λόγω αλλαγής κλιμακίου. Αυτοί θα λάβουν αναδρομική επιστροφή των ποσών που μειώθηκε η σύνταξή τους, λόγω της αυξημένης ΕΑΣ.

Οι συνταξιούχοι που κατά δήλωσή τους θα συνεχίσουν να έχουν εισόδημα από εργασία, ξεπερνούν τις 230.000, όμως σημαντικό μέρος αυτών, που ενδέχεται να ξεπερνάει και το 50%, είναι αγρότες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι εξαιρούνται από την επιβολή εισφορών και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται και προσαύξηση. Οι υπόλοιποι, περίπου 100.000, μόλις σταματήσουν να εργάζονται, θα λάβουν προσαύξηση της σύνταξής τους, ανάλογα με τη διάρκεια της απασχόλησής τους μετά τη συνταξιοδότηση. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το μέτρο θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων που δήλωσαν ότι απασχολούνται, από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου και εφεξής, ήτοι τον Μάιο του 2016, όταν και προβλέφθηκε η προσαύξηση της σύνταξης.

Βάσει υπολογισμών μάλιστα, η προσαύξηση μπορεί να είναι από λίγα έως και πάνω από 100 ευρώ τον μήνα. Κερδισμένοι φαίνεται πως είναι όσοι διέκοψαν την εργασία τους πριν από το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, όσοι επιλέγουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλή ασφαλιστική κατηγορία και όσοι ως εργαζόμενοι - μισθωτοί έχουν υψηλές αμοιβές.

Για τους μισθωτούς, η προσαύξηση της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που έχουν από την εργασία τους καθώς και τα έτη εργασίας, κατά τα οποία είναι και συνταξιούχοι. Το δε ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0,77%. Κατά συνέπεια, η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τον μέσο μισθό για τα έτη εργασίας μετά τη σύνταξη επί 0,77% επί τα έτη ασφάλισης.

Ετσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος συνταξιούχος με μισθωτή εργασία και μέσες αποδοχές 1.000 ευρώ, θα λάβει για κάθε έτος ασφάλισης 7,77 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή εάν έχει συμπληρώσει 6 έτη ασφάλισης, η συνολική προσαύξηση θα είναι 6χ7,77 = 46,62 ευρώ τον μήνα επιπλέον σύνταξη.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες - συνταξιούχους, ο υπολογισμός της προσαύξησης γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία για την οποία καταβάλλουν εισφορές. Ετσι, ασφαλισμένοι στην 1η κατηγορία (που εκτιμάται ότι είναι και η πλειοψηφία των συνταξιούχων) θα λάβουν 6,77 ευρώ τον μήνα για κάθε έτος ασφάλισης. Εάν δηλαδή εργαστούν για 6 χρόνια, θα λάβουν 40,62 ευρώ επιπλέον σύνταξη. Συνταξιούχοι ασφαλισμένοι στη 2η κατηγορία, θα λάβουν για κάθε ένα από τα έτη επιπλέον ασφάλισής τους προσαύξηση στη σύνταξη της τάξης των 8,13 ευρώ τον μήνα. Επειτα από 6 έτη αυτοαπασχόλησης δηλαδή, η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 48,78 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, συνταξιούχοι που ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες στην 6η κατηγορία του ΕΦΚΑ, θα λάβουν επιπλέον σύνταξη της τάξης των 21,73 ευρώ τον μήνα για κάθε έτος ασφάλισης.

Για όσους η διακοπή εργασίας έχει γίνει μέχρι 28/2/2022 η προσαύξηση της σύνταξης είναι ενιαία για όλους και συγκεκριμένα 14,3 ευρώ τον μήνα για κάθε έτος ασφάλισης. Εάν δηλαδή εργάστηκαν 6 χρόνια επιπλέον, η προσαύξηση θα είναι 85,8 ευρώ τον μήνα.

Εάν η αρχική σύνταξή τους είναι άνω των 1.434 ευρώ, με αποτέλεσμα να τους παρακρατείται ΕΑΣ (από 3% έως και 14% και ποσά άνω των 3.500 ευρώ), τότε ανεξάρτητα από το ποσό που θα προκύπτει, η ΕΑΣ θα παραμένει στο ίδιο κλιμάκιο. Αντίστοιχα, εάν με την αρχική σύνταξη δεν πλήρωναν ΕΑΣ, με την προσαύξηση όμως ξεπερνούν τα 1.434 ευρώ, θα εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου, Καθημερινή)