«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες στους δήμους για τα ακαθάριστα οικόπεδα λίγες ημέρες αφότου εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής δήλωσης των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο αναφορικά με την ανταπόκρισή τους στην υποχρέωση καθαρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 833.722 πολίτες υπέβαλαν δήλωση και γλιτώνουν το πρόστιμο των 1.000 ευρώ ως προς την τυπική αυτή υποχρέωση.
Ωστόσο, μένοντας στην ουσία του θέματος, με πρόστιμο κινδυνεύουν τόσο όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση, όσο και όσοι δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα ή δεν τα καθάρισαν σωστά ενώ «αγκάθι» στην διαδικασία παραμένει η αποκομιδή της βιομάζας. Έτσι, συνεπείς ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ λόγω παραβίασης των κανονισμών ανακύκλωσης και καθαριότητας των Δήμων, κάτι το οποίο απορρέει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την ασφαλή διάθεση της βιομάζας, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι να στοιβάζονται σε κοινόχρηστους χώρους.
Η υποχρέωση για τον καθαρισμό οικοπέδων ίσχυε προτού τεθεί το ισχύον, πιο σφιχτό, νομοθετικό πλαίσιο, αλλά λόγω έλλειψης ελέγχων, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν σχεδόν μηδαμινή.
Πλέον, ο κίνδυνος επιβολής προστίμων και ο φόβος καταγγελιών λειτουργεί εν μέρει ανασταλτικά αλλά όπως έχουν εξαγγείλει αξιωματούχοι της κυβέρνησης, στόχος δεν είναι η είσπραξη προστίμων αλλά η εκπαίδευση των πολιτών και η κινητοποίησή τους να εφαρμόσουν το πλαίσιο. Πλέον, για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί δήμοι προχωρούν σε συστάσεις και νέες εκκλήσεις προς τους δημότες να καθαρίσουν έστω στο «και πέντε» τα οικόπεδά τους για να αποφύγουν τα πρόστιμα. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του δήμου Λευκάδος όπου αναφέρεται ότι «ο δήμος Λευκάδας ενημερώνει τους συνδημότες ότι έχει δεχθεί καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα και θα αναγκαστεί να επιβάλει πρόστιμα. Καλούνται οι συνδημότες που δεν έχουν ανταποκριθεί στην νόμιμη υποχρέωσή τους έστω και την ύστατη στιγμή να προχωρήσουν στους καθαρισμούς των ιδιοκτησιών τους». Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμος Φυλής καλεί επίσης τους δημότες να καθαρίσουν τα οικόπεδα καθώς έχουν γίνει επίσης καταγγελίες.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Παραμένει το πρόβλημα με τα δασικά ακίνητα
Την ώρα που η διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων πραγματοποιείται πιο συστηματικά και ελεγχόμενα, παραμένει το πρόβλημα με τα μέτρα πυροπροστασίας στα δασικά ακίνητα. Μάλιστα, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «τα μέτρα της πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων (κτισμάτων), απεδείχθησαν πλήρως ανεφάρμοστα από τους πολίτες λόγω του μαξιμαλισμού τους ως προς την ουσία τους και της γραφειοκρατικής εμπλοκής των πολιτών τόσο κατά τη δήλωση, όσο και κατά την εκτέλεσή τους».
Για την καλύτερη προετοιμασία κράτους και πολιτών και τελικά την αποτελεσματική προστασία από τις πυρκαγιές η ΠΟΜΙΔΑ ενόψει πλέον της επόμενης αντιπυρικής περιόδου επισημαίνει προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος ομολογουμένως δεν ήταν ο εμπνευστής των ανεφάρμοστων αυτών διαδικασιών και μέτρων που αφορούν τα δασικά ακίνητα (κτίσματα), τρεις απόλυτα αναγκαίες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία:
Πλήρης εκλογίκευση των απαιτήσεων για κτιριακές παρεμβάσεις στον τομέα των δασικών ακινήτων, μέσα από δημόσιο διάλογο, και αντικατάστασή τους με γνώμονα το τι είναι εφικτό, και όχι τι θα ήταν ιδεατό, αλλά πλήρως ανέφικτο για τους πολίτες, είτε λόγω απαγορευτικού κατασκευαστικού κόστους, είτε λόγω της απύθμενης γραφειοκρατίας που συνεπάγεται η προσπάθεια υλοποίησής τους...
Δραστική απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας στα δασικά ακίνητα με κατάργηση της ανάγκης παρέμβασης «ειδικών επιστημόνων» για τη σύνταξη του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της υποχρεωτικής μελέτης πυροπροστασίας, και αντικατάστασή τους από τυποποιημένα μέτρα ανάλογα με το είδος του ακινήτου και την περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτό.
Υποβολή και αυτών των δηλώσεων στην υπάρχουσα πλατφόρμα των οικοπέδων, από τους ίδιους τους πολίτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων».
insider.gr