
Μειωμένες δαπάνες, μειωμένες διανυκτερεύσεις, αλλά αύξηση ροών. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίασε ο τουρισμός στη Θεσσαλία το έτος 2024 και ανησυχεί τους εκπροσώπους του κλάδου για επανάληψη και τη φετινή χρονιά.
Για την Ελλάδα ο τουρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα έσοδα. Ολο και περισσότερες ενέργειες γίνονται για την στήριξη του κλάδου, ενώ και σε τοπικό επίπεδο το κομμάτι του τουρισμού αποτελεί μέρος της βασικής ατζέντας της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όμως, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που δημοσίευσε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;» η Θεσσαλία παρά το γεγονός ότι κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων για το 2024, φτάνοντας τις 698 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση +11,8% σε σχέση με το 2023 δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη άνοδο στα τουριστικά έσοδα και τις διανυκτερεύσεις.
Η έρευνα έπεσε σαν «κεραμίδα» στο κεφάλι των επαγγελματιών, επιβεβαιώνοντας, όμως, τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους
«Είναι αυτό που λέμε χρόνια τώρα και δεν μας ακούει κανείς» είναι η κραυγή του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργου Ζαφείρη συνεχίζοντας: «Κοκορεύονται για τις αφίξεις και για τους χιλιάδες τουριστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα, όταν τα έσοδα από τον τουρισμό είναι λιγότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».
Αύξηση επισκέψεων σε πανελλαδικό επίπεδο
Ο αριθμός των επισκέψεων, όπως αποτυπώνει η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, για το 2024 διαμορφώθηκε σε 35.951 χιλ. (+9,8% σε σχέση με το 2023) καθώς ένας επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα. Κατά μέσο όρο, ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας το 2024 επισκέφτηκε 1,09 Περιφέρειες, έναντι 1,10 το 2023.
Η πλειοψηφία των Περιφερειών της Ελλάδας παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων με την μεγαλύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να καταγράφεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στη Θεσσαλία, οι επισκέψεις ανήλθαν σε 698 χιλ., σημειώνοντας αύξηση +11,8% σε σχέση με το 2023. Όμως, η αύξηση που σημείωσε η Θεσσαλία, αν και σημαντική, την κατατάσσει στην 9η θέση των Περιφερειών.
«Για εμάς ήταν δύσκολη χρονιά. Στην εκπνοή, σχεδόν, του 2023 ολόκληρη η Θεσσαλία «βυθίστηκε» στο νερό και τη λάσπη μετά τις πλημμύρες του Ντάνιελ. Ηταν δύσκολο να …αναστηθεί, αλλά τα κατάφερε και παρόλα αυτά ο τουρισμός, δεδομένων των συνθηκών, κινήθηκε σε καλά επίπεδα» σχολιάζει ο κ. Ζαφείρης.
Πτώση στις διανυκτερεύσεις
Παρά την αύξηση των επισκέψεων, η Θεσσαλία κατέγραψε, όμως, 4.030 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση -1,1%. Η μέση διάρκεια παραμονής υποχώρησε κατά -12%, από 6,6 σε 5,8 διανυκτερεύσεις, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά τα τουριστικά έσοδα.
Αυτό αποδεικνύει τη γενική τάση που επικρατεί στο κομμάτι του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, ότι ο μέσος όρος παραμονής σε διακοπές έχει μειωθεί σημαντικά.
Ο κ. Ζαφείρης αναφέρει ότι αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα. «Ακόμη και μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν διακοπές στη Θεσσαλία έως και 12 διανυκτερεύσεων, βλέπουμε ότι δεν επιλέγεται. Το έξοδο για εκείνους είναι μειωμένο και πληρώνουν ελάχιστα για 12 ημέρες, αλλά και πάλι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπόλοιπα έξοδα» αναφέρει ο ίδιος.
Μειωμένες ταξιδιωτικές εισπράξεις
Ωστόσο, μείωση της τάξεως του 5,4% σημειώθηκε και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2024 στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η δαπάνη ανά επίσκεψη υπολογίζεται στα 344 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο των 523 ευρώ και μειωμένη κατά -15% σε σχέση με το 2023.
Στην προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών και στην προσπάθεια να καταστεί και πάλι η περιοχή της Μαγνησίας ελκυστική οι ξενοδόχοι οδηγήθηκαν πολλές φορές στη μείωση των τιμών στα καταλύματά τους, παρά την προσωπική τους επιβάρυνση.
Παρόλα αυτά οι μειώσεις στις τιμές των διανυκτερεύσεων δεν έφεραν τα αποτελέσματα που οι ξενοδόχοι θα περίμεναν γιατί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων έμεινε ίδιος ή μειώθηκε.
Προέλευση επισκεπτών
Η κύρια πηγή επισκεπτών για τη Θεσσαλία ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με 147 χιλ. επισκέψεις, ακολουθούμενο από τη Γερμανία (70 χιλ.) και την Ιταλία (53 χιλ.).
Η Σκιάθος άλλωστε έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι αποτελεί κύρια επιλογή για τη βρετανική αγορά με περισσότερες από έξι πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τη μερίδα του λέοντος με 1.032 χιλ. διανυκτερεύσεις, ενώ ακολούθησαν η Γερμανία (582 χιλ.) και η Ιταλία (247 χιλ.).
Σημαντική, αλλά με μικρότερους αριθμούς είναι και η προσέλευση επισκεπτών από τις Βαλκανικές χώρες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν οδικώς και να «γυρίσουν» περισσότερες περιοχές.
Η Θεσσαλία στον πανελλαδικό χάρτη
Η Θεσσαλία, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, κατέχει μεταξύ των 13 περιφερειών:
- την ένατη θέση σε αριθμό επισκέψεων (1,8% του συνόλου)
- την ένατη θέση σε διανυκτερεύσεις (1,7% του συνόλου)
- τη δέκατη θέση σε τουριστικά έσοδα
Αξιοσημείωτο είναι ότι πέντε Περιφέρειες (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνιοι Νήσοι) απορρόφησαν το 83,3% των επισκέψεων και το 87,2% των διανυκτερεύσεων. Η Θεσσαλία, μαζί με τις υπόλοιπες μικρότερες Περιφέρειες, περιορίστηκε στο υπόλοιπο 16,7% και 12,8% αντίστοιχα.
Ανάγκη «αναπροσαρμογής»
«Χρειάζεται μία ολική αναπροσαρμογή που θα ενισχύσει παράλληλα και συνδυαστικά τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό» είναι το μήνυμα του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργου Ζαφείρη.
Η αύξηση στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών στους υπαλλήλους, αλλά και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης από πλευράς ενδιαφερόμενων καθιστά δύσκολη την υγιή ανάπτυξη μίας επιχείρησης.
«Θα πρέπει να υπάρξει μία πολύ μεγάλη διαφήμιση και να …τρέξει μία καμπάνια ώστε να στηριχθεί ο τουρισμός, αλλά με στοχευμένες προτάσεις» εξηγεί ο κ. Ζαφείρης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ενισχυθούν μορφές εναλλακτικού τουρισμού, off- season περίοδοι, αλλά και να επιτευχθούν συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών από διαφορετικούς κλάδους, ώστε να περιοριστούν τα έξοδα και να αυξηθούν τα έσοδα.
Iωάννα Μπουροπούλου (Tαχυδρόμος)