
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών έχουν προκαλέσει αναταράξεις και «βραχυκύκλωμα» στην ταχύτητα υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.
Μία ολόκληρη εβδομάδα «αναλώθηκε» αναμένοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική, η οποία βάζει στο στόχαστρο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, με τον ίδιο να τελεί υπό παραίτηση, προς διευκόλυνση της διαδικασίας και του έργου της κυβέρνησης, και σε μία σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», η κυβέρνηση θα υιοθετήσει από εδώ και στο εξής, δύο τακτικές:
Η μία θα είναι να μην μένει τίποτα αναπάντητο από όσα της καταλογίζει η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την μάλιστα ότι εργαλειοποιεί στο έπακρο την τραγωδία των Τεμπών και παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια πάνω στον πόνο των συγγενών.
Η άλλη θα είναι να κινείται, όπως πάντα, θεσμικά διατρανώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη, χωρίς κινήσεις που θα υποδηλώνουν πανικό και πάντα με σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων.
Πρώτα ο Πρόεδρος
Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση αυτή έχουν δρομολογηθεί, και προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου, και για ένα δεκαπενθήμερο, θα αρχίσουν οι διεργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής.
Έτσι θα έχουμε την οριστική αποχώρηση του κ. Τριαντόπουλου από το κυβερνητικό σχήμα, όταν θα εκκινήσουν οι διαδικασίες της Προανακριτικής.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, προβλέπεται διάστημα 7 ημερών για τυχόν προσφυγή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο για τη βασιμότητα της κατηγορίας, ενώ από τις 13 Φεβρουαρίου και εντός 15νθημέρου αναμένεται να προσδιοριστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Πληροφορίες την τοποθετούν στις 20 Φεβρουαρίου. Οι βουλευτές με μυστική ψηφοφορία και κάλπη θα ψηφίσουν για τη συγκρότηση της Προανακριτικής. Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία για τη σύστασή της.
Βασικοί στόχοι
Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, εκτός από το να διώξει κάθε «σκιά» και να καταπέσουν τα περί συγκάλυψης που της προσάπτει η αντιπολίτευση, είναι, μέσα σε ένα ομολογουμένως ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικά κλίμα, να ξαναμπεί σε ρυθμούς, έτσι ώστε να μην μένουν πίσω οι προτεραιότητες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Βέβαια, όπως τόνιζαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό θα γίνει βήμα – βήμα, καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην και οι γραμμές άμυνας που πρέπει να χτιστούν, οφείλουν να είναι γερές, καθώς η αντιπολίτευση έχει δεθεί στο άρμα της έντασης και της εκμετάλλευσης ενός τόσο τραγικού γεγονότος όπως η τραγωδία στα Τέμπη.
Και όσο θα πλησιάζουμε στη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης δυο ετών από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη (28/2), τόσο θα κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς όταν δοθούν, προς το τέλος του μήνα, στη δημοσιότητα τα πορίσματα του Πολυτεχνείου και του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Συγκοινωνιακών Ατυχημάτων, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη, ενώ τον Μάρτιο τοποθετείται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που προτίθενται να καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ανασχηματισμός
Όσον αφορά στον ανασχηματισμό, πληροφορίες της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι τοποθετείται επίσης για τον Μάρτιο, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει συνηθίσει να κάνει κινήσεις εν θερμώ.
Όπως τόνιζαν στη «ΒτΚ» συνεργάτες του, οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι άλλες, ενώ ο ανασχηματισμός, όποτε αυτός και αν γίνει, θα αφορά διορθωτικές κινήσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.
Σημείωναν με νόημα, ότι όλοι αξιολογούνται διαρκώς τόσο για τη συμπεριφορά τους όσο και για την απόδοσή τους σε σχέση και με τους μπλε φακέλους που έχουν μοιραστεί για κάθε χαρτοφυλάκιο.
Δεν αποκλείεται, επίσης, να «μετρηθούν» και συμπεριφορές, καθώς κάποια μέλη της κυβέρνησης φροντίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους στις μεγάλες κρίσεις.
Αυτοψία Μητσοτάκη στη Σαντορίνη
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, αποφασισμένος να δείξει στους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και των Κυκλάδων ότι το κράτος είναι στο πλευρό τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, με τη γη να σείεται διαρκώς κάτω από τα πόδια τους, ήταν ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο νησί την Παρασκευή.
Λίγο πριν είχε γίνει σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε σε δύο πράγματα. Το ένα να απευθυνθεί στους κατοίκους των Κυκλάδων ζητώντας τους να ακούν μόνο τους ειδικούς και με ψυχραιμία να αντιμετωπίζουν τους σεισμούς. Άλλωστε, η κινητοποίηση που έχει γίνει εδώ και πολλά 24ωρα, δεν έχει προηγούμενο.
«Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να σας πω με απόλυτο τρόπο ότι η Πολιτεία είναι κοντά σας, όπως ήταν πάντα κοντά σας, ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των κατοίκων της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών, ότι ένα σοβαρό κράτος πάντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα, έστω και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες αυτά να γίνουν, και έτσι θα εξακολουθούμε να κινούμαστε. Προετοιμαζόμαστε για τα χειροτέρα, ελπίζουμε για το καλύτερο. Αυτό επιβάλλεται να κάνει ένα σοβαρό και οργανωμένο κράτος», είπε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο ήταν για την επόμενη μέρα, θέλοντας να δείξει ότι τίποτα δεν γίνεται για το θεαθήναι.
Όπως προανήγγειλε, στις αρχές της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να αποφασιστούν μέτρα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ έχει καταρτιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο για την ενίσχυση των υποδομών του νησιού.
Άλλωστε, οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κατολισθήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη κονδύλια και για τη δημιουργία μίας πύλης διαφυγής στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης, ώστε να αντιμετωπιστεί όποιο έκτακτο ενδεχόμενο.
Παράλληλα, καταρτίζεται το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη Σαντορίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νησί της Σαντορίνης, με έκταση μόλις 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 15.000 κατοίκους, συνεισφέρει περίπου 2,5% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, μεταφραζόμενο σε περίπου 5,9 δισ. ευρώ.
Aναδημοσίευση από την "Βραδυνή της Κυριακής"
vradini.gr