Διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα (17,2%) στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία, ενώ «μάχη» για τη δεύτερη θέση δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview.

Όπως καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από 6 έως 12 Φεβρουαρίου σε δείγμα 2.155 ατόμων, για λογαριασμό του Politic, το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πολύ κοντά στο να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ 4ο κόμμα εμφανίζεται η Ελληνική Λύση μπροστά από το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά φαίνεται ότι παγιώνεται εντός βουλής και να ψαλιδίζει σημαντικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 29,1% (από 30,3%)
ΣΥΡΙΖΑ: 11,9% (από 12,8%)
ΠΑΣΟΚ: 11% (από 11,8%)
ΚΚΕ: 7% (από 7,4%)
Ελληνική Λύση: 7,5% (από 7,1%)
Νέα Αριστερά: 4% (από 3,5%)
Πλεύση Ελευθερίας: 2,5% (από 2%)
Σπαρτιάτες: 2% (από 2,3%)
ΝΙΚΗ: 4,1% (από 4,3%)
Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,9% (από 13,1%).

Μεγάλη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με ποσοστό 43% ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 13% (από το 12% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 7% (από το 8%).

Αξιοσημείωτο είναι πως όπως και στην τελευταία μέτρηση, το αίσθημα δυσπιστίας παραμένει υψηλό, αφού το 37% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Όσον αφορά τη δημοφιλία όλων των αρχηγών των κομμάτων, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:

Κυρ. Μητσοτάκης: 41,2% (από 40,4%)
Δ. Κουτσούμπας: 32,9% (από 31%)
Στ. Κασσελάκης: 19,5% (από 20%)
Ζ. Κωνσταντοπούλου: 19,3% (από 18,6%)
Κυρ. Βελόπουλος: 18,8% (από 18%)
Ν. Ανδρουλάκης: 18,7% (από 22,6%)
Δ. Νατσιός: 10,9% (από 12,1%)
Β. Στίγκας: 5,2% (από 3,8%)

Πτώση στα μεγάλα κόμματα για τις ευρωεκλογές

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία υπερέχει με 26,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,2% καταφέρνει να πάρει “αέρα” μίας μονάδας από το ΠΑΣΟΚ (11%), καθώς στην προηγούμενη έρευνα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραφαν ίδιο ποσοστό (12,2%).

Τέταρτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση (7,8%) ενώ το ΚΚΕ καταγράφει σημαντική πτώση στο 7,1% (από 9,3%). Στην έκτη θέση ισοβαθμούν το κόμμα ΝΙΚΗ και η Νέα Αριστερά, η οποία από το 3,5% σκαρφαλώνει στο 4,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δικαιούται 21 έδρες στις ευρωεκλογές.

«Όχι» κομματική πειθαρχία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Μόλις το 18%, σε αντίθεση με το συντριπτικό 76%, κρίνει ότι τα κόμματα πρέπει να επιβάλλουν κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη βουλή και αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα, σε περίπτωση αποστασίας από την κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, οι πολίτες θεωρούν ότι δε θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και συγκεκριμένα δεν πρέπει να διαγραφούν οι «απείθαρχοι» βουλευτές.

Για αγρότες, μη κρατικά ΑΕΙ, καταλήψεις και ομόφυλα ζευγάρια

Στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων η πλειοψηφία (69%) θεωρεί πως οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται και συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων υπέρ τάσσεται το 49% ενώ κατά το 48%.

Όσον αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν καταλήψεις και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των πολιτών (60%) ζητά την οριστική λήξη των καταλήψεων καθώς δεν το θεωρεί «σωστό» μέσο διαμαρτυρίας.

Αναφορικά με το αντίστοιχα ακανθώδες ζήτημα του νομοσχεδίου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία - χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού με παρένθετη κύηση - το 49% λέει πως συμφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ το 45% τάσσεται κατά.

liberal.gr