Αρνητική ήταν η απάντηση στην πλειονότητα των τηλεφωνικών κλήσεων των διοικητών των νοσοκομείων προς ιδιώτες γιατρούς με αίτημα τη συνδρομή τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, μόλις 11 στους 145 γιατρούς που κλήθηκαν σε 14 περιοχές της χώρας, απάντησαν θετικά, οι 105 γιατροί αρνήθηκαν, οι 15 δεν απάντησαν καν και οι 14 δήλωσαν ότι μπορεί να δεχτούν, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 15th Pharma & Health Conference.

Μιλώντας από την Πάτρα την Τετάρτη (10/7), ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπου έχουν γίνει επανειλημμένα πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και διαρκώς καταλήγουν άγονες. Με εντολή του υπουργείου οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, τηλεφώνησαν σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να συμμετέχουν σε εφημερίες των νοσοκομείων με μπλοκάκι, χωρίς να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.

«Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω “υποχρεωτικά” μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως Υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εντός της ημέρας, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού με εκπροσώπους ιδιωτών γιατρών, ώστε να συζητηθεί το θέμα, με στόχο να βρεθεί λύση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε… επιθετικές πολιτικές, σε περίπτωση που δεν συνδράμουν οι ιδιώτες στις περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη ανάγκη, ακόμη και με αποκλεισμό γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Οι αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο είναι έντονες, αναφέροντας ότι η λύση στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού δεν είναι οι απειλές, αλλά η ουσιαστική αύξηση των αμοιβών στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Οι γιατροί ζητούν την εφαρμογή της 48ωρης εργασίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προκήρυξη θέσεων πλήρους και απασχόλησης, την παροχή επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων, και τον επαρκή εξοπλισμό των νοσοκομείων. Επιπλέον, προτείνουν το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Μάλιστα, μερίδα αυτών υποστηρίζει ότι εάν το υπουργείου κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις του περί διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες ιατρούς, θα προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ΠΦΥ και την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις δημόσιες δομές για μια απλή συνταγή.

Πάνε για Σεπτέμβριο τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Το παρασκήνιο με το Ταμείο Ανάκαμψης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 50.000 περιστατικών, τα οποία έχουν «κολλήσει» στην έγκριση του αιτήματος χρηματοδότησής τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δυστυχώς δεν είχα υπολογίσει στους χρόνους που είχα ανακοινώσει από την αρχή την εμπλοκή που θα δημιουργούσαν στη διαδικασία οι ευρωεκλογές κλπ. Εξαρχής αντιμετωπίσαμε έναν δισταγμό των Ευρωπαίων για το πρόγραμμα και κάναμε μία σειρά τηλεδιασκέψεων για να εξηγήσουμε. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι έχουν ένα θετικό πλέον feedback για να το εντάξουν στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Εφόσον πράγματι αυτό συμβεί, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος πλέον ότι θα γίνει, γιατί οι τελευταίες επικοινωνίες πήγαν πολύ καλά. Αλλά πρέπει να περιμένουμε τη δική τους απόφαση. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε το έχουμε κάνει».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε και το παρασκήνιο όσον αφορά στην αντίδραση της ΕΕ στις σχετικές εξαγγελίες. «Ένας από τους λόγους καθυστέρησης είναι ότι εμείς το ανακοινώσαμε γρηγορότερα και δεν σεβαστήκαμε ότι είναι και δική τους απόφαση. Παρουσιάστηκε δηλαδή ως κάτι δεδομένο. Είναι μία διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί και πιστεύω ότι από Σεπτέμβριο θα έχουμε έγκριση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

insider.gr