Δικαστήριο αθώωσε σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την κατηγορία της δωροδοκίας μάρτυρα στη δίκη για το σκάνδαλο «Ρούμπι Γκέιτ».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπερλουσκόνι φερόταν να δωροδόκησε τον τραγουδιστή Μαριάνο Απιτσέλα με 157.000 ευρώ για να ψευδομαρτυρήσει σε δίκη στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείτο ότι είχε σεξουαλικές επαφές έναντι πληρωμής με μια 17χρονη μαροκινή χορεύτρια.

Ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του δεξιού κόμματος Forza Italia και κυβερνητικός εταίρος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αθωώθηκε τελικά για εκείνη την υπόθεση.

Για την κατηγορία της δωροληψίας αθωώθηκε ο Μαριάνο Απιτσέλα, ο οποίος απαλλάχθηκε – λόγω παραγραφής – για την κατηγορία της ψευδομαρτυρίας.

Ο Απιτσέλα ήταν τακτικός προσκεκλημένος σε πολλά από τα περιβόητα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι του Μπερλουσκόνι, οι αποκαλύψεις για τα οποία πυροδότησαν το σκάνδαλο που συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησής του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι ο Απιτσέλα ελάμβανε από το 2002 χρήματα σε μηνιαία βάση από τον Μπερλουσκόνι με τη μορφή αμοιβών ή δωρεών, που δεν σχετίζονταν με τις κατηγορίες που εξέταζε το δικαστήριο.

Η δίκη στη Ρώμη ήταν μία από τις τρεις αλληλένδετες υποθέσεις που οδηγήθηκαν σε δικαστήρια διαφορετικών πόλεων λόγω εδαφικής δικαιοδοσίας.

Σε άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε δικαστήριο του Μιλάνου, ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για δωροδοκία 24 μαρτύρων, κυρίως νεαρών καλεσμένων στα νυχτερινά πάρτι του. Τον περασμένο Μάιο οι εισαγγελείς ζήτησαν την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε φυλάκιση έξι ετών. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και η ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο του 2023.

Πέρυσι, δικαστήριο της Σιένα αθώωσε τον Μπερλουσκόνι για την κατηγορία δωροδοκίας άλλου μάρτυρα. Η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters