Την αντίδρασή του στη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγογράφηση εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου την περασμένη Δευτέρα.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πριν δέκα περίπου μέρες πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στα φαρμακεία και να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί η συνταγογράφηση από τον γιατρό, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης τόνισε πως «συντασσόμαστε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς να υπάρχει συνταγογράφηση. Κατανοούμε ότι το υπουργείο το αποφάσισε, γιατί θέλει να επιταχύνει και να δώσει κίνητρο στους πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, γιατί εκτιμάται ότι το φετινό κύμα της γρίπης θα είναι πιο επιθετικό, καθώς προηγήθηκαν τρία χρόνια αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, άλλο είναι να δίνεται ένα κίνητρο και άλλο να παρακάμπτονται οι γιατροί, όταν μάλιστα πρόκειται για τον εμβολιασμό που είναι μια ιατρική πράξη. Οι πολίτες που θέλουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο – και σωστά πράττουν, πρέπει να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους και να τους κατευθύνει. Άλλωστε ο προσωπικός γιατρός γνωρίζει το ιστορικό τους. Αυτή είναι η σωστή διαδικασία, δηλαδή πρώτα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό, και μετά να μεταβούν στο φαρμακείο».
Η συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο κοστίζει στον ενδιαφερόμενο πέντε με δέκα ευρώ, αλλά, όπως σημειώνει ο κ. Βενέτης, «η αντίδραση των γιατρών δεν είναι για την απώλεια αυτού του ποσού. Δεν τίθεται καν η συζήτηση γι’ αυτό. Εμείς μιλάμε για τη διαδικασία και για το ότι παρακάμπτεται ο γιατρός από μια ιατρική πράξη, όπως είναι αντιγριπικός εμβολιασμός».

e-thessalia.gr