Δεν είναι εύκολος ο εγκλεισμός στις φυλακές. Δεν είναι εύκολος όχι μόνο γιατί ένας κρατούμενος στερείται την ελευθερία του, αλλά γιατί η απομόνωση και οι σκληρές συνθήκες περιορίζουν συνήθως κάθε πτυχή της προσωπικής του εξέλιξης. Προφανώς, οι κρατούμενοι στις φυλακές, αντιμετωπίζουν το κόστος μιας καταδίκης για κάτι που έπραξαν.

Όμως τι γίνεται μετά; Οι δυσκολίες μεγάλες για την προσωπική επανένταξη και την εργασιακή τους προοπτική. Πολλές περισσότερες βέβαια είναι οι δυσκολίες για την μόρφωση ενός κρατούμενου που φαντάζει πολυτέλεια.

Και όμως, υπάρχουν στον τόπο μας παραδείγματα ανθρώπων που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε εγκλεισμό και παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους και αποφασίζουν πως με πυξίδα τη μόρφωση η ζωή τους έχει μέλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κρατούμενοι – μαθητές του 2ου ΣΔΕ των φυλακών της Λάρισας. Κρατούμενοι που, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Τράντας, είναι άνθρωποι με λαχτάρα για μόρφωση και ζωή. Είναι άνθρωποι που μέσα στις δύσκολες συνθήκες, έχουν αρπάξει το βιβλίο, διαβάζουν μέσα στα κελιά τους, υπό την υποστήριξη των εκπαιδευτών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Ιδιαίτερο βέβαια παράδειγμα και μοναδικό όπως, αναφέρει ο κ. Τράντας, αποτελεί το παράδειγμα του κρατούμενου των φυλακών Λάρισας, Νίκου Κ. Ο κρατούμενος αυτός όχι μόνο ολοκλήρωσε την βασική εκπαίδευση, αλλά μπήκε στο Πανεπιστήμιο, πήρε το πτυχίο του φέτος, ενώ ετοιμάζεται για τις μεταπτυχιακές σπουδές μέσα…από τη φυλακή.

«Ο Νίκος Κ εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική του πορεία μέσα από την φυλακή! Ο ίδιος ξεκίνησε διαβάζοντας τα μαθήματα του, σπούδασε με υποτροφία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, περνώντας όλα τα μαθήματα και τώρα ετοιμάζεται για μεταπτυχιακό. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα γιατί δεν είχαμε ποτέ ένα αντίστοιχο παράδειγμα για κρατούμενο που να εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης» αναφέρει ο κ. Τράντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας στεγάζεται σε ανεξάρτητο χώρο, μέσα στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας. Λειτουργεί από το 2004 και είναι το πρώτο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που δημιουργήθηκε σε φυλακή, στην Ελλάδα.

Σε αυτό έχουν φοιτήσει εκατοντάδες εκπαιδευόμενοι παρακολουθώντας επτά γραμματισμούς και υλοποιώντας περισσότερα από έξι διαθεματικά σχέδια εργασίας κάθε χρόνο. Το πρόγραμμα διδασκαλίας συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων Ελληνικό, Αγγλικό, Πληροφορικό, Περιβαλλοντικό, Κοινωνικό, Επιστημονικό και Αισθητικό Γραμματισμό καθώς και Συμβουλευτική Ψυχολογίας και Σταδιοδρομίας.

Παράλληλα, έχουν υλοποιηθεί δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, διαλέξεις κ.α. Στο χώρο του 2ου Σ.Δ.Ε. φιλοξενούνται και άλλες δομές (προγράμματα ελληνομάθειας και από απόσταση φοίτησης σπουδαστών Ε.Α.Π.)

Η μόρφωση αποδεικνύεται ένα σπουδαίο εργαλείο που μπορεί να δώσει σε κάποιον κρατούμενο την δύναμη να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας που τον βάζει αντικειμενικά ο εγκλεισμός της φυλακής. Παράλληλα είναι και μια επιλογή, που όταν την κάνει κάποιος μπορεί υπό προϋποθέσεις, να του προσφέρει ενδεχομένως μια επαγγελματική πορεία μετά την αποφυλάκιση του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)