Σπανίζουν τα εργατικά χέρια και στη Θεσσαλία, φαινόμενο που καταγράφεται από πέρυσι σε όλη την Ελλάδα λόγω της μετανάστευσης αλλοδαπών σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου οι διαδικασίες και οι συνθήκες για την παροχή βίζας είναι ευνοϊκότερες και ταχύτερες.

Γεωργοί και κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι η έλλειψη εργατών εκτός των άλλων αυξάνει και τα μεροκάματα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Για το θέμα υπήρξε πρόσφατα κοινοβουλευτική παρέμβαση από τη βουλευτή Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη η οποία ανέφερε ότι «σύμφωνα με πρόσφατες επισημάνσεις ειδικών του αγροτοδιατροφικού κλάδου, πολλοί εργάτες γης επιλέγουν πλέον να εργαστούν στη γειτονική Ιταλία, λόγω της ευνοϊκότερης νομοθετικής μεταχείρισης που τυγχάνουν εκεί, της υψηλότερης αμοιβής που λαμβάνουν καθώς και των ταχύτερων διαδικασιών στη χορήγηση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Αντίθετα, στη χώρα μας, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό, και οδηγεί μεγάλο αριθμό αγροτών στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους».

Το πρόβλημα είναι γνωστό στα αρμόδια υπουργεία και βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ανάσχεσης και προσέλκυσης εργατών από γειτονικές χώρες.