Σιγά-σιγά μπαίνει τέλος στα μέτρα της πανδημίας με αυτά που έχουν απομείνει να είναι πλέον ελάχιστα.

Από σήμερα, Σάββατο 5 Μαρτίου, δεν είναι πλέον υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, ενώ και στα μέσα μεταφοράς επιστρέφει η πληρότητα στο 100%, έπειτα από τη σχετική εισήγηση για άρση των μέτρων που έκανε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρόταση των ειδικών να παραμείνει ως σύσταση η χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Επίσης, η σύσταση θα αφορά σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο αλλά και ανεμβολίαστους.

Πότε καταργούνται οι μάσκες σε σχολεία και κλειστούς χώρους

Το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση της μάσκας και στα σχολεία, κάτι που προανήγγειλε ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο. Και πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας».

Τις προηγούμενες μέρες εξάλλου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έδωσαν το σήμα για να καταργηθεί η μάσκα προστασίας και στους κλειστούς χώρους.

Βέβαια, ξεκαθάριζαν ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο στις περιοχές χαμηλότερου κινδύνου, όπου δηλαδή δεν εντοπίζεται έξαρση του ιού. Όμως, δεδομένου ότι τα CDC δίνουν τη «γραμμή» της διαχείρισης της πανδημίας στις ΗΠΑ, αναμένεται να ακολουθήσει η ίδια τακτική και στην Ευρώπη -και την Ελλάδα- νωρίτερα ίσως από το αναμενόμενο, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα στην εστίαση

Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα προς το παρόν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ στην εστίαση συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μπορούν να μπαίνουν στα κέντρα διασκέδασης και τους κλειστούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, καθώς και όσοι νόσησαν και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Το μέτρο που καταργείται από 15 Μαρτίου

Καταργείται από τις 15 Μαρτίου 2022 η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από τους επισκέπτες όλων των χωρών για την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Η κατάργηση του PLF απλοποιεί τη διαδικασία εισόδου για τους ταξιδιώτες, μετακυλίοντας την έμφαση στον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Επιπλέον, η υιοθέτηση των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, φέρνει την Ελλάδα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Για ακόμη μία χρονιά, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με ασφάλεια» όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού τονίζεται ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε και την αύξηση της χωρητικότητας των τουριστικών λεωφορείων από 85% σε 100%, από το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας-φυσικός αερισμός, χρήση μάσκας – να παραμένουν ως έχουν.

ieidiseis.gr