Εκτός ελέγχου είναι η μετάλλαξη Όμικρον παγκοσμίως, λίγες ημέρες πριν το τέλος της χρονιάς, και όπως δείχνουν τα στοιχεία το τελευταίο 7ήμερο καταγράφηκαν 6,55 εκατ. κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με δεδομένα του AFP, το διάστημα από τις 22 έως τις 28 Δεκεμβρίου καταγράφηκε μια αύξηση 37% στις νέες μολύνσεις.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανάτων δεν ακολουθεί την ίδια ανοδική τροχιά έως τώρα και την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μια μείωση της τάξης του 6%.
Τα «εθνικά ρεκόρ» σπάνε καθημερινά
Την ώρα που στην Ελλάδα είχαμε σήμερα νέο «μαύρο» ρεκόρ με εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων, που δείχνει ότι η υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει καταστεί κυρίαρχη, οι περισσότερες χώρες του πλανήτη βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας.
Η Δανία, που είναι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της, κατέρριψε σήμερα το απόλυτο ρεκόρ της με 23.228 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.
Η Γαλλία καταγράφει σήμερα νέο υψηλό μολύνσεων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 200.000 κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών, ενώ και στη Μάλτα, για πέμπτη φορά σε οκτώ ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημειώνει ρεκόρ
Ανησυχία ΠΟΥ για «τσουνάμι κρουσμάτων»
Στο μεταξύ, η ταυτόχρονη κυκλοφορία των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον προκαλεί ένα «τσουνάμι κρουσμάτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», είπε ο Τέντρος. «Ανησυχώ πολύ που η Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων», πρόσθεσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή πολλαπλασιάζει «την πίεση στους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και οδηγεί τα συστήματα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
Επανέλαβε την έκκλησή του οι χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια πιο ισότιμα και προειδοποίησε ότι η έμφαση που δίνεται στις αναμνηστικές δόσεις στις πλουσιότερες χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει στα φτωχότερα κράτη ελλείψεις στα εμβόλια.
Τόνισε ότι ο ΠΟΥ πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου κάθε χώρα να πετύχει τον στόχο του 70% της εμβολιαστικής κάλυψης έως τα μέσα του 2022, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μπει ένα τέλος στην οξεία φάση της πανδημίας.
Η οξεία φάση της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να τελειώσει το 2022, όμως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί», προειδοποίησε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κατά την τακτική ενημέρωση, είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», υπογράμμισε.
Η Πρωτοχρονιά θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη επέτειο από τότε που η Κίνα προειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 κρούσματα «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Ουχάν.
Περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ