Το 30% των ιερέων στη Μητρόπολη Δημητριάδος δεν είναι εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού και γι’ αυτόν τον λόγο είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε rapid test.
Η μητρόπολη είχε αποστείλει πριν μερικές εβδομάδες εγκύκλιο προς τις ενορίες ζητώντας να ενημερώσουν, πόσοι ιερείς δεν είναι εμβολιασμένοι.
Μάλιστα η επιστολή είχε και τον προσωπικό χαρακτήρα του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου που απευθυνόμενος στους ιερείς, ανέφερε τα εξής:
«Σας απευθύνω πατρική έκκληση και παράκληση όσοι δεν έχετε εμβολιαστεί να το πράξετε, εφόσον βέβαια δεν σας το απαγορεύει ο θεράπων ιατρός σας. Αρχικά, μπορεί όλοι να είχαμε φόβους ή επιφυλάξεις. Τα δεδομένα, όμως, πλέον δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης και συνωμοσιακής θεωρίας. Το ενδεχόμενο παρενεργειών από τον εμβολιασμό δεν μπορεί να σταθμιστεί με το αυξημένο ενδεχόμενο νόσησης και θανάτου. Με τον εμβολιασμό προστατεύουμε τον εαυτό μας και αναμφίβολα συμβάλλουμε στο κοινό καλό.
Πέρα από τη θερμή και επαναλαμβανόμενη πατρική μου σύσταση να εμβολιαστείτε δεν μπορώ βέβαια να αναγκάσω κάποιον από εσάς να το πράξει. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να πράξει ό,τι θεωρεί σωστό. Στη συνέχεια, όμως, ο καθένας μας αναλαμβάνει την ευθύνη των ελεύθερων επιλογών του.
Για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν είναι αυστηρώς υποχρεωτικό να διενεργούν κάθε εβδομάδα διαγνωστικό έλεγχο (rapid test) και να αποστέλλουν έως την Παρασκευή τα αποτελέσματα, επίσης, στο mail της μητροπόλεως. Δεν χωρεί καμία αμέλεια στην τήρηση αυτής της υποχρέωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης θα υπάρχουν κυρώσεις».
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος ερωτηθείς για το ποσοστό των εμβολιασμένων και μη ιερέων στην τοπική εκκλησία απάντησε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε μετά από απαντήσεις που λάβαμε από τις ενορίες, φαίνεται πως το 70% των ιερέων έχει εμβολιαστεί και ένα ποσοστό 30% δεν έχει εμβολιαστεί. Και, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, αφορούν σε όλες τις ηλικίες. Το ενθαρρυντικό είναι τις τελευταίες ημέρες ιερείς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί, έδειξαν ενδιαφέρον και έτσι είτε έκλεισαν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο είτε έχουν έκαναν την πρώτη δόση. Επίσης στο 30% των μη εμβολιασμένων υπάρχουν και κάποιοι ιερείς που νόσησαν».
Στη μητρόπολη Δημητριάδος οι ιερείς αγγίζουν τους 200, αλλά δεν είναι όλοι παρόντες στην τοπική Εκκλησία, αφού υπάρχουν και οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό και κάποιοι είναι συνταξιούχοι.
Πάντως, όσοι ιερείς επιμένουν και δεν θέλουν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να κάνουν να διαγνωστικό τεστ. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ιεροψάλτες.
Στους ναούς συνεχίζουν να υφίστανται τα περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τον αριθμό των πιστών που μπορούν να δίνουν το «παρών», αλλά και τις αποστάσεις που πρέπει να κρατούν.

e-thessalia.gr