Ο συνδυασμός των δόσεων των εμβολίων κατά του Covid-19 από την Pfizer και την AstraZeneca δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Πρόκειται για ένα εύρημα που θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των δυσεύρετων προμηθειών.
Η μείξη των εμβολίων συνδύασε το εμβόλιο της Pfizer στην πρώτη δόση και ακολούθησε το εμβόλιο της AstraZeneca στη δεύτερη, ενώ οι δόσεις χορηγήθηκαν και αντιστρόφως. Ο συνδυασμός των εδύο εμβολίων οδήγησε σε υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων κατά του Covid-19 όταν δόθηκαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ανέφεραν τη Δευτέρα ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Lancet.
Επιστήμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας αναζητούν διάφορους τρόπους για να επεκτείνουν την προμήθεια εμβολίων - καθυστερώντας το χρόνο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, για παράδειγμα - καθώς πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να διαχειριστούν την ελλιπή προμήθεια εμβολίων.
Η δυνατότητα συνδυασμού δόσεων ίσως βοηθήσει χώρες με προμήθειες διαφορετικών εμβολίων, να βοηθήσουν η μία την άλλη.
Η σειρά με την οποία οι άνθρωποι έλαβαν τα εμβόλια επηρέασαν τα αποτελέσματα. Το εμβόλιο της Astra ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Pfizer παρήγαγε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων συγκριτικά με την αντίστροφη χορήγηση, την χορήγηση δηλαδή πρώτα του εμβολίου της Pfizer ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Astra.
Και τα δύο μεικτά προγράμματα, ωστόσο, οδήγησαν, σύμφωνα με τη μελέτη, στην παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων απ’ό,τι θα παρήγαγε ο εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca,. Η καλύτερη απόκριση Τ-κυττάρων προήλθε από το εμβόλιο της Astra συνδυασμένο και ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Pfizer ενώ η υψηλότερη ανοσοαπόκριση παρατηρήθηκε στην περίπτωση που και οι δύο δόσεις ήταν της Pfizer.
«Αυτό υποστηρίζει την ευελιξία στη χρήση αυτών των προγραμμάτων, όπου το απαιτούν οι τοπικές συνθήκες», δήλωσε ο καθηγητής της Οξφόρδης που ηγήθηκε της μελέτης, Μάθιου Σνέιπ. «Αυτό δίνει σε όλους επιλογές», είπε.
Να σημειωθεί ότι μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το διάστημα έως και 10 μήνες μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της AstraZeneca βελτίωσε την ανοσοαπόκριση ακόμη περισσότερο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης των μεικτών δόσεων με χορήγηση σε διάστημα 12 εβδομάδων θα είναι διαθέσιμα «μέσα στον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Σνέιπ κατά την ενημέρωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg