Το χρονοδιάγραμμα σταδιακής επανεκκίνησης δραστηριοτήτων περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας.
Όπως τόνισε, «τα δεδομένα μας υποδεικνύουν πότε μπορούμε να άρουμε τα μέτρα», ενώ επεσήμανε ότι «η μείωση του φορτίου επιτρέπει νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας», διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σταδιακά, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των υγειονομικών δεικτών, ισχύουν τα εξής:
    Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου και με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.
    Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
    Από το Σάββατο 12 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
    Από το Σάββατο 12 Ιουνίου αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.
    Από τις 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
    Από τις 14 Ιουνίου επανελειτουργούν τα φροντιστήρια με την υποχρέωση τεστ μία φορά την εβδομάδα.
    Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς.
    Από τις 15 Ιουνίου επαναναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού, ενώ στις λαϊκές αγορές, οι αποστάσεις μεταξύ των πάγκων μειώνεται στο ένα μέτρο.
Στο «πορτοκαλί» η Κως
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για αύξηση του ιικού φορτίου στην Κω, η οποία μεταφέρεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο στον σχετικό χάρτη.
Ανέφερε, δε, ότι σε 24 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφεται σημαντική υποχώρηση του ιικού φορτίου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ