Στην εγκατάσταση τεσσάρων δικτύων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο προχωρά ο Δήμος Ελασσόνας στις κοινότητες Μεσοχωρίου, Βλαχογιαννίου, Αμουρίου και Πραιτωρίου, όπου έχουν στηθεί συγκροτήματα προσωρινής στέγασης (camp) για την κάλυψη των αναγκών των σεισμοπλήκτων.

Για την εφαρμογή ολοκληρωμένης λύσης Wi-Fi δικτύου στα τέσσερα camp ο Δήμος Ελασσόνας αξιοποιεί την υψηλή τεχνολογία της εταιρείας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη στην περιοχή, συνδυάζοντας τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας με τις πολύ υψηλές ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας.

Σκοπός της εγκατάστασης ασύρματων δικτύων ίντερνετ είναι η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών που βρίσκονται εκτός των κατοικιών τους και διαμένουν σε προσωρινές κατοικίες (οικίσκους), ώστε να εξασφαλιστεί η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές, η ηλεκτρονική επικοινωνία με τους φορείς, η πληροφόρηση των πληγέντων και η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή στεκόμαστε δίπλα στους συνδημότες μας που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν.

Ένα από τα πρώτα θέματα που μας απασχόλησε είναι η συμμετοχή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση μέσω ενός αξιόπιστου ασύρματου δικτύου, για να μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα στα μαθήματά τους.

Η διαμονή στα camp δεν είναι εύκολη, αλλά οι παροχές προς τους πληγέντες πρέπει να είναι οι καλύτερες δυνατές. Ο Δήμος θα βρίσκεται δίπλα τους μέχρι να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους». 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Θα εγκατασταθεί ένα επεκτάσιμο ασύρματο δίκτυο με υπηρεσίες Firewall, Content Filtering και Υπηρεσίες Captive Portal, το οποίο θα φιλοξενείται σε έναν cloud controller στα τέσσερα συγκροτήματα προσωρινής στέγασης των σεισμόπληκτων δημοτών (Μεσοχώρι, Βλαχογιάννι, Αμούρι και Πραιτώρι).

Επιπλέον, για την κάλυψη των αναγκών τηλε-εκπαίδευσης των μαθητών θα παρέχεται ξεχωριστό SSID με προτεραιότητα και ξεχωριστό SSID για τις ανάγκες των υπολοίπων δημοτών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη σύνδεση των μαθητών στην πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.