Τουλάχιστον 100 όρνια, 12 μαυρόγυπες, 7 ασπροπάρηδες και 10 χρυσαετοί έχουν βρει τον θάνατο στη χώρα μας από παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων τα τελευταία 10 χρόνια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα νεκρά έπεσαν από την ίδια αποτρόπαια μέθοδο και άλλα προστατευόμενα είδη, όπως εννιά λύκοι και 10 αρκούδες! Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα δηλητηριασμένα δολώματα έχουν οδηγήσει σε τοπική εξαφάνιση τους μεγάλους αετούς και τους γύπες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με τον ασπροπάρη, τον μόνο γύπα που μεταναστεύει και άρα πιο εκτεθειμένο σε δολώματα, να βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης με μόλις τέσσερα ζευγάρια να απομένουν στην Ελλάδα, όλα στη Θράκη.
Τις προηγούμενες εβδομάδες καταγράφηκαν άλλα δύο περιστατικά. Το πρώτο συνέβη στα τέλη Ιανουαρίου στο Ορος Λαϊλιάς στις Σέρρες, όπου εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι δύο χρυσαετοί και δύο λύκοι. Λίγες μέρες μετά, στην καρδιά του εθνικού πάρκου του δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης-Σουφλίου, βρέθηκαν δηλητηριασμένοι δύο μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μία αγριόγατα. Ο ένας χρυσαετός και ο ένας μαυρόγυπας έφεραν δορυφορικούς πομπούς, γεγονός που επέτρεψε τον άμεσο εντοπισμό τους, ενώ σε άλλη περίπτωση πιθανότατα τα περιστατικά δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστά. Ας σημειωθεί πως ο χρυσαετός και ο μαυρόγυπας περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως «κινδυνεύοντα».
Εκκληση για την ανάληψη επείγουσας δράσης κατά της δηλητηρίασης της άγριας ζωής απηύθυναν με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις – μέλη της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια «Αρκτούρος», Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, WWF Ελλάς, ο Σύλλογος Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) – Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Με αφορμή την επιστολή, η συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια Κωνσταντίνα Ντεμίρη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δήλωσε: «Τα απανωτά περιστατικά δηλητηρίασης απειλούμενων ειδών, και μάλιστα εντός προστατευόμενων περιοχών, επιβάλλουν την άμεση επιτέλους ενεργοποίηση της πολιτείας για τον περιορισμό της νοσηρής αυτής πρακτικής. Σπάνια είδη, όπως ο γύπας ασπροπάρης, κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Μας προκαλεί τρόμο και έντονη ανησυχία για την επιβίωση του είδους στη χώρα μας το γεγονός ότι ακόμα και στον πυρήνα του εθνικού πάρκου του δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου συντελούνται τέτοιες εγκληματικές ενέργειες!».

Γιάννης Ελαφρός (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)