Την πολιόρκησαν πολλοί. Την κατέκτησε τελικά ο ΣΚΑΪ με την δεύτερη προσπάθεια. Το πολυσυζητημένο πρόσωπο των ημερών, η Ιωάννα Μαλέσκου, βρίσκεται πλέον στο Φάληρο και δουλεύει ήδη πυρετωδώς. Διορθώνει την εικόνα της, συσκέπτεται με τα στελέχη και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα δοκιμαστικά με συνεργάτες, οι οποίοι θα την πλαισιώσουν.

Η εκρηκτική παρουσιάστρια θα αναλάβει μία δίωρη εκπομπή, η οποία ή θα βρεθεί στην πρωινή ζώνη ή στη ζώνη 12-2. Είναι ενθουσιασμένη και αποφεύγει να εμφανιστεί ή να κάνει δηλώσεις σε κάμερες. Από δω και στο εξής πρέπει να είναι προσεκτική. Το στοίχημα με την παρουσία της στο κανάλι του Φαλήρου είναι μεγάλο και τα λάθη δεν επιτρέπονται. Αλλωστε και η ίδια, στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» πριν από μερικές εβδομάδες, έδειχνε πειθαρχημένη, αλλά κυρίως αποφασισμένη να κατακτήσει την κορυφή.

Από δικηγόρος, δασκάλα και τελικά παρουσιάστρια

«Όταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν "τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;", εγώ έλεγα δικηγόρος. Είναι ο μπαμπάς μου δικηγόρος και μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο δικογραφίες, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη: τον θαύμαζα. Με γοήτευε και η διαδικασία της επιχειρηματολογίας, προκειμένου να διεκδικώ αυτά που ήθελα». Η Ιωάννα Μαλέσκου δεν έγινε δικηγόρος. Αλλά ούτε και δασκάλα που σπούδασε, δοκίμασε, αλλά εγκατέλειψε. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την τηλεόραση, η οποία την κατέκτησε αργά, αλλά πολύ έντονα. Ισως τελικά, όσο και να περιπλανηθείς στη ζωή, αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις, θα έρθει ακόμη και με μικρή καθυστέρηση.
Ioanna_Maleskou3

Η τραυματική εμπειρία στο Δημοτικό και η πρώτη αποτυχία

Γεννημένη στην Πρέβεζα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η Ιωάννα, η τρίτη κόρη της οικογενείας, είναι ένα κορίτσι το οποίο νιώθει την ανάγκη να αλλάξει τον κόσμο: «Ήθελα να μην στεναχωριέται κανείς, δεν ήθελα την αδικία. Ως μαθήτρια ήθελε να ξεχωρίζει και πάντα ζητούσε τον καλό λόγο. «Ήθελα να κάνω τον μπαμπά μου περήφανο» θα πει. «Στο Δημοτικό δεν είχα καλούς δασκάλους. Γι' αυτό και όταν πέρασα στο Παιδαγωγικό, αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή μου, τελικά επέμεινα, γιατί ως δασκάλα θα μπορούσα να κάνω τα παιδάκια να περάσουν καλύτερα και να μην περάσουν αυτά που πέρασα εγώ στο Δημοτικό. Είχα ένα δάσκαλο στις περισσότερες τάξεις που ήταν κακός απέναντί μου. Μετά από χρόνια μου ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν είχε σημασία. Ολο αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι ήμουν ένα παιδί που ήθελε πάντα να ξεχωρίζει και να κάνει αίσθηση».

Θα προσπεράσει ή μάλλον θα ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές και θα αναλογιστεί το κατά πόσο θα πρέπει να αλλάξει. «Δεν ήθελα να στεναχωρώ κανέναν και πάντα με ενδιέφερε η εντύπωση που έδινα στους άλλους. Μου το είχαν περάσει οι δικοί μου αυτό και με ακολουθεί μέχρι και σήμερα».

Τα πρώτα χρόνια δεν την ενδιέφερε η εικόνα της. «Ημουν ένα κορίτσι με ισορροπημένα χαρακτηριστικά που έδινε μεγαλύτερη σημασία στον καλό τον λόγο και λιγότερο στην εικόνα του. Είχα όμως τις κατακτήσεις μου».

Η Ιωάννα θα διαβάσει πολύ και θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στις Πανελλαδικές, για να μπει στη Νομική και να ακολουθήσει την δουλειά του μπαμπά της. Ξενυχτάει και διαβάζει ασταμάτητα. Η στιγμή των εξετάσεων φτάνει, αλλά φτάνει και η ώρα των αποτελεσμάτων. «Πέρασα στο Παιδαγωγικό και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μου στοίχισε πάρα πολύ, απογοητεύθηκα γιατί θεωρούσα ότι θα περάσω Νομική. Δεν τα κατάφερα και ένιωθα σα να πενθούσα. Ηταν το χειρότερο καλοκαίρι της ζωής μου, δεν ήθελα να δω κανέναν. Μου έλεγαν συγχαρητήρια και εγώ πίστευα ότι με κορόιδευαν».

Το αρχικό σοκ θα διαδεχτεί μία πιο ώριμη σκέψη και η απόφαση να ακολουθήσει το δρόμο που εμφανίστηκε μπροστά της. «Αποφάσισα να πάω τελικά, γιατί είχα περάσει στη Θεσσαλονίκη και έτσι ξεκίνησα τη νέα μου ζωή. Ηταν ένας καινούριος κόσμος. Τελικά ανακάλυψα πτυχές του εαυτού μου, τις οποίες δε γνώριζα. Ειδικά στην διαδικασία της πρακτικής όπου χρειάστηκε να στηρίξω παιδιά που το είχαν πολλή ανάγκη. Η σταθερότητα και η διάρκεια είναι αυτό που με κάνει να λέω ξέρω ποια είμαι και που πάω. Τσαλακώθηκα με την εκπαίδευση. Ανακάλυπτα μια άλλη Ιωάννα…».
Ioanna_Maleskou4

Η Κρήτη, τα λάθη και η τηλεόραση

Με το που ορκίστηκε και πήρε πτυχίο, η Ιωάννα φεύγει από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Κρήτη. Γεμάτη όνειρά και μην έχοντας συνειδητοποιήσει τι την περιμένει, ξεκινά με ενθουσιασμό, ο οποίος στη συνέχεια εξατμίζεται…

«Πήγα σε ορεινό και δυσπρόσιτο χωριό. Εκεί έφαγα τα χαστούκια της ζωής μου, έφτασα στο σημείο να πω ότι θα δηλώσω παραίτηση. Δεν ήμουν επιφυλακτική και προσεκτική και γι' αυτό ήρθα αντιμέτωπη με τη νοοτροπία μιας κλειστής κοινωνίας και με πολλούς μαθητές που δεν ήταν εξοικειωμένοι με την διαδικασία της μάθησης. Εν τω μεταξύ, πήγα με την πλατφόρμα και το κολάν στο χωριό, ούτε καν ήξερα τι ήταν και τι με περίμενε… Εγιναν πολλά περιστατικά. Εφτασα μέχρι στο σημείο να φοβάμαι, διότι βρέθηκε κάποιος ο οποίος με παρακολουθούσε. Ο λόγος ήταν ερωτικός, αλλά όλο αυτό είχε εμμονικό χαρακτήρα. Παρερμηνεύθηκε ακόμη και το γεγονός ότι μου άρεσε να περιποιούμαι τον εαυτό μου. Δέχτηκα απειλές από συγκεκριμένη γυναίκα. Εκανα λάθη λόγω άγνοιας… Ηταν πολύ δύσκολη περίοδος. Η πρώτη μου χρονιά ήταν τραυματική. Κλονίστηκα και είπα ως εδώ. Μετά έγιναν αντράκι, όλο αυτό με σκληραγώγησε και με θωράκισε. Μοιραία έγινα πολύ επιφυλακτική. Τότε άρχισαν να με σέβονται. Ηταν σαν να πάτησα ένα κουμπί, με σέβονταν όλοι και πρόσεχαν πολύ πώς μου φέρονταν».

Η δασκάλα Ιωάννα αρχίζει να μετατίθεται, πλησιάζοντας το Ηράκλειο. Κάποιος γνωστός την προσέγγισε και την παρότρυνε να δοκιμαστεί σε Διαγωνισμό Ομορφιάς και κάπως έτσι δήλωσε συμμετοχή. Το 2017 η Ιωάννα Μαλέσκου στέφεται «Μις Κρήτη». «Κάπως έτσι ήρθε η αναγνωρισιμότητα και με προσέγγισαν άνθρωποι από άλλους χώρους και αυτομάτως άρχισα να δέχομαι προτάσεις. Εκανα πράγματα που δεν με προσέβαλαν και όλο αυτό δεν ερχόταν σε ρήξη με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού. Δέχτηκα αρκετούς ελέγχους και κάποιες σπόντες. Εκανα κάποια διαφημιστικά και δέχτηκα προτάσεις τηλεοπτικές».

Και εκείνη την περίοδο αρχίζει να πλησιάζει η τηλεοπτική διαδρομή. Η Ιωάννα ουσιαστικά γυρίζει γύρω γύρω από την τηλεοπτική αρένα και θα ανοίξει μία μικρή πόρτα, για να κάνει το ξεκίνημα. «Με προσέγγισαν από ένα μικρό κανάλι και αιφνιδιάστηκα, διότι δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να κάνω τηλεόραση. Ηθελα να κάνω μία εκπομπή κουμπωμένη στον υγιεινό τρόπο ζωής και να το κάνει ο ίδιος που το παρουσιάζει. Ετσι ξεκίνησα, ως το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Στη συνέχεια άλλαξα κανάλι και δούλευα πάντα Σαββατοκύριακο για να μπορώ να συνδυάζω και την δουλειά της δασκάλας».

Ακολουθεί μία καλύτερη πρόταση από το «ΚΡΗΤΗ TV», στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Καλό μεσημέρι». «Όταν μου έγινε η πρόταση από το «ΚΡΗΤΗ TV» άλλαξαν όλα. Δεν είχα δυνάμεις να κάνω και τα δύο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Προβληματίστηκα και αναρωτήθηκα αν αξίζει όλο αυτό που περνούσα. Μέχρι τότε ακόμη και τα ποτήρια των καλεσμένων τα έπλενα εγώ, όλα περνούσαν από τα χέρια μου. Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από δασκάλα και να δοθώ, να είμαι αποτελεσματική. Δεν συμβουλεύτηκα κάποιον. Στο παρελθόν όσες φορές κι αν συμβουλεύτηκα κάποιον αυτά που μου έλεγε ήταν κόντρα στο δικό μου ένστικτο. Τότε ήμουν αρραβωνιασμένη, αλλά οι συμβουλές, αν και δόθηκαν για το καλό μου, δεν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα».
Αφροδίτη Γραμμέλη Πρώτο Θέμα