Η επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, με το σταδιακό «άνοιγμα» της κοινωνίας, προϋποθέτει νέες συνήθειες. Μία από αυτές είναι και η χρήση μάσκας προσώπου από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς χώρους. Χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την υποχρεωτική χρήση της μάσκας –εκτός από τις περιπτώσεις ιατρικών αντενδείξεων– σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, όπως είναι τα παντοπωλεία, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κομμωτήρια / κουρεία κ.ά., τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εισερχομένους σε αυτά.

Τα μέλη της επιτροπής διαμηνύουν ότι η χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας και ότι είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο, το οποίο δεν αντικαθιστά τα απολύτως απαραίτητα μέτρα προστασίας, που είναι η φυσική απόσταση από άλλα άτομα, η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα) με τα χέρια.

Σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, οι μάσκες προσώπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό για τη μείωση της πιθανότητας δια-σποράς του κορωνοϊού από άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά είτε δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα είτε παραμένουν ασυμπτωματικά. Η χρήση τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν συστήνεται σε ανοιχτούς χώρους.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διακρίνει τις μάσκες σε τρεις κατηγορίες: α) τις απλές, μη χειρουργικές μάσκες προσώπου, που μπορεί να είναι υφασμάτινες (ακόμα και χειροποίητες) ή και από άλλα υλικά, όπως χαρτί, β) τις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, για τις οποίες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών του υγειονομικού προσωπικού και γ) τις ιατρικές μάσκες υψηλής προστασίας, που χρησιμοποιούνται μόνο από το προσωπικό των μονάδων υγείας.

Οπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ορθή χρήση των μασκών από τους πολίτες, καθώς απρόσεκτες συμπεριφορές μπορεί όχι μόνο να μην μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, αλλά και να τον αυξήσουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν κάποιος χρησιμοποιεί μάσκα προσώπου θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, από τη γέφυρα της μύτης έως και το πιγούνι. Επίσης, θα πρέπει τόσο πριν από την εφαρμογή της μάσκας όσο και αμέσως μετά την αφαίρεσή της να πλένει πολύ καλά τα χέρια του με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό που θα πρέπει να έχει το άτομο μαζί του όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

Η αφαίρεση της μάσκας πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, ώστε να μην αγγίζουν τα χέρια την μπροστινή επιφάνειά της, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα. Εάν η μάσκα είναι μιας χρήσης, πρέπει να απορρίπτεται με ασφαλή τρόπο (στα απορρίμματα). Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, τότε θα πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Πέννυ Μπουλούτζα Καθημερινή