Συμπληρωματική απόφαση πέντε υπουργείων (ΚΥΑ) δίνει τη δυνατότητα για 4.000 περίπου πρόσθετες ειδικές άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς οι οποίοι δύνανται να απασχοληθούν ως αγρεργάτες για συγκεκριμένη περίοδο, καλύπτοντας αντίστοιχες ανάγκες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης που παρατηρείται σε αγρεργάτες και της πίεσης που ασκείται από τον αγροτικό κόσμο για διευκόλυνση της όλης διαδικασίας.
Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Νομού Λάρισας με αφορμή το μεγάλο πρόστιμο (400.000 ευρώ περίπου) που επιβλήθηκε σε αγροτική εκμετάλλευση για παράνομη απασχόληση 39 ξένων εργατών, ζητάει από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί στην κάλυψη των εποχικών αναγκών χωρίς να κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα αλλά και χωρίς να απειλείται η παραγωγική τους προσπάθεια.   
Έτσι στην αύξηση των αδειών διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να εργαστούν ως αγρεργάτες για τα έτη 2019 και 2020 προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στη Λάρισα με επιπλέον 1.330 θέσεις εργατών γης και κτηνοτροφίας.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, φαίνεται πως επιχειρείται να γίνει μία καλύτερη κατανομή των αγρεργατών που σε Περιφέρειες όπως η Θεσσαλία, η απόφαση του Φεβρουαρίου που τροποποιείται, εξασφάλιζε πολύ λίγους εργάτες σε σχέση µε τις πραγματικές ανάγκες των αγροτικών επιχειρήσεων.

agronews.gr