Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των πλημμυροπαθών

Μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Τα μέτρα εξειδικεύονται ως εξής:

Μέτρα οικονομικής στήριξης

-Μηδενικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ για δύο χρόνια, με έναρξη ισχύος από 1η Σεπτεμβρίου 2023

Υψος δαπάνης 1,6 εκατ. ευρώ

-Απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια

Υψος δαπάνης 3 εκατ. ευρώ

-Αναστολή είσπραξης για δύο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις

Εκτιμώμενο ύψος δαπάνης 500.000 ευρώ

-Αξιοποίηση Τράπεζας Γης Δήμου Λαρισαίων με κάθε τρόπο για στήριξη πλημμυροπαθών

-Χωροθέτηση χώρου για οργανωμένη μετεγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων εκτός ζώνης πλημμυρών Πηνειού.

Κοινωνικές παροχές

Πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Απαλλαγή από τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο Κοινωνικό Φροντιστηριο για παιδιά πλημμυροπαθών οικογενειών

Παροχής γραφικής ύλης και σχολικών ειδών για μαθητές

Απαλλαγή από δίδακτρα στις δομές πολιτισμού (Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Χορού, Εργαστήρι Πινακοθήκης)

Δωρεάν είσοδο σε παραστάσεις Θεσσαλικού Θεάτρου

Δωρεάν χρήση του Ανοικτού Κολυμβητηρίου της Ν. Πολιτείας

Κατά προτεραιότητα συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στους αθλητικούς χώρους του Δήμου σε συνεννόηση με αθλητικούς συλλόγους

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού – (θα ανακοινωθεί σε επόμενη ανακοίνωση)

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης Τύπου του δημάρχου Λαρισαίων, μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα εξής: 

Προανακριτική Εισαγγελίας Αρείου Πάγου

Ολη αυτή η προσπάθεια, όλη αυτή η σκληρή δουλειά είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το πρώτο, το κύριο και το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι στο Δήμο μας, στην πόλη και τα χωριά παρά τη μεγάλη απειλή δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή.

Δεν θρηνήσαμε άνθρωπο μας, και οι βασικές υποδομές στην πόλη, όπως το δίκτυο ύδρευσης παρέμεινε αλώβητο.

Εκτίμησή μας είναι ότι η διαχείριση της κατάστασης στο Δήμο Λαρισαίων και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δηλαδή η μη απώλεια ανθρώπινης ζωής, η διαφύλαξη του δικτύου ύδρευσης και η αποφυγή της ολικής καταστροφής των υποδομών στη Λάρισα ήταν στοιχεία που έθεσαν το Δήμο Λαρισαίων, εκτός κάδρου ευθυνών στο πλαίσιο της άσκησης προανακριτικής επιτροπής από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σε ότι αφορά από εδώ και πέρα και συνολικά για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, πιστεύουμε ότι απαιτείται Ενιαίος Φορέας διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, που θα προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο την λεκάνη της Θεσσαλίας και το σύστημα του Πηνειού και των παραποτάμων του από τις πηγές έως τις εκβολές. Απαιτείται ταχύτατος σχεδιασμός και υλοποίηση έργων.

Το πρώτο καμπανάκι για την περιοχή μας χτύπησε με τον Ιανό, τώρα χτύπησε η δεύτερη καμπάνα…

Βιολογικός – κίνδυνος για δημόσια υγεία – καθυστέρηση ενημέρωσης – Επανέναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων κατά 70%

Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού πλημμύρισαν πλήρως την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Σταδιακά τα τμήματα του βιολογικού τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ δόθηκε εντολή και στο προσωπικό να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας. Για το γεγονός ενημερώθηκε εγγράφως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.

Διευκρινίζουμε για άλλη μια φορά πως τα αντλιοστάσια του αποχευτικού συστήματος της πόλης – ένα από τα καλύτερα στην χώρα – παρέμεναν συνεχώς σε λειτουργία και τα λύματα οδηγούνταν στον αποδέκτη, δηλαδή στον Πηνειό, με την προβλεπόμενη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού διαδικασία του bye pass (παράκαμψης)

Οι συνεχείς δε μετρήσεις μας στον αποδέκτη στον Πηνειό κατέγραφαν ελάχιστη επιβάρυνση, λόγω του γεγονότος ότι τα λύματα κατέληγαν στο ποτάμι στο βόρειο άκρο της πόλης μαζί με τα μεγάλο όγκο πλημμυρικών νερών.

Σήμερα έχει τεθεί σε τεθεί σε επαναλειτουργία το 70% των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Από την πρώτη στιγμή με μια συντονισμένη προσπάθεια, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβαν την κοινωνική μέριμνα των θυμάτων της πλημμύρας.

130 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν αρχικά στο χώρο υποδοχής του Κλειστού της Νεάπολης και του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε πέντε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία.

Ακόμα και σήμερα περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων, έξι στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, 10 σε κέντρο αποκατάστασης, 2 στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας και 12 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια που ενοικιάστηκαν (πρόγραμμα Εστία κλπ).

Επίσης, φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία 148 μέλη διασωστικών συνεργείων, του Ερυθρού Σταυρού και της Πυροσβεστικής.

-Καθημερινά διανέμονται περίπου 2.000 μερίδες γευμάτων σε πλημμυροπαθείς και περίπου δύο χιλιάδες ατομικά πακέτα με ξηρά τροφή και είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.

-Συνολικά έχουν διατεθεί περισσότερες από 25.000 μερίδες γευμάτων και νερού σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

-Στις πληγείσες συνοικίες έχουν, επίσης, διατεθεί νερά, απορρυπαντικά, γαλότσες στολές, γάντια και μάσκες σε περισσότερους από 700 ανθρώπους

-Έχουμε δεχθεί βοήθεια από 53 φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (υπάρχει η σχετική λίστα).

-Στο πεδίο επιχείρησαν περισσότεροι από 400 εθελοντές που καταγράφηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.