Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο διαβόητος δραπέτης Βαγγέλης Ρωχάμης, αποκαλούμενος και Έλληνας "πεταλούδας”.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, εμβληματική μορφή της ελληνικής παρανομίας στις δεκαετίες του 1970 και 1980 με περισσότερες από 10 αποδράσεις από φυλακές, απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι έπειτα από νοσηλεία του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με προβλήματα υγείας.

Μέλος πολυμελούς οικογένειας, γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια και ξεκίνησε να εργάζεται για να συντηρήσει τους δικούς του. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) απέδρασε από το στρατόπεδο καθώς δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου για την οποία καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ήρθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε αναβολή.

Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του, το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό και τον Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο.

Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Γενικότερα, είχε καταδικαστεί για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες και πραγματοποίησε περισσότερες από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού.

Χαρακτηριστικό ήταν περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζούσε στο Λευκαντί της Εύβοιας.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τον Ρωχάμη υπήρξε έντονο συχνά, με το γεγονός ότι δεν καταδικάστηκε ποτέ για έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής να παίζει ρόλο στην ευνοϊκή αντιμετώπιση στην εικόνα που σκιαγραφούσαν ενίοτε.

capital.gr