Με πάνω από 400 συνέδρους ξεκίνησε σήμερα στο ξενοδοχείο Ξενία το ιατρικό Συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας» που διοργανώνεται από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μιλώντας στο magnesianews.gr ο Διευθυντής της Κλινικής, Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΠΘ κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης πέρασε το μήνυμα πως θα πρέπει πλέον να ασχοληθεί η ιατρική κοινότητα και με τα άλλα νοσήματα που υπάρχουν και όχι μόνο με τον κορωνοϊό, σημειώνοντας πως καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα 6000 θάνατοι από τη ρύπανση και 6000-7000 από το κάπνισμα.

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως εδώ και μήνες τα Νοσοκομεία είναι άδεια από ασθενείς και όσοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι μεγάλης ηλικίας με μέσο όρο τα 80 έτη και με συννοσηρότητες. « Οι πανδημίες τελειώνουν με κύματα που το βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο. Είναι βασικό να ξαναγυρίσουμε στα βασικά προβλήματα. Όταν στην Ελλάδα πεθαίνουν 6000 άνθρωποι από τη ρύπανση και 6000-7000 άνθρωποι από το κάπνισμα κάθε χρόνο, εμείς επιμένουμε να συζητάμε για την πανδημία, από την οποία πεθαίνουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με συνοσηρότητες», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνοντας πως τα υπόλοιπα λοιμώδη νοσήματα υποτιμήθηκαν, καθώς όλα τα εργαστήρια και όλο το ιατρικό σύστημα ασχολήθηκε με τον κορωνοϊό.

Σημείωσε πως ήρθε η ώρα να έρθει και μία κανονικότητα στην ιατρική κοινότητα, αλλά και είναι μία εποχή, προκειμένου να αναλυθούν ώριμα τα δεδομένα της πανδημίας.

«Η έλλειψη πνευμονολόγων και πνευμονολογικής κλινικής σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Βόλο ήταν εμφανής. Σε όλη την Ελλάδα έχουμε γεμίσει με high flow και αναπνευστήρες. Ποιος θα τα χρησιμοποιήσει αυτά; Προ πανδημίας ψάχναμε να βρούμε κρεβάτι σε ΜΕΘ, τώρα έχουμε κρεβάτια, αλλά δεν έχουμε εντατικολόγους, γιατί έχουν απορροφηθεί όλοι, επίσης δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι στη λίστα, άρα πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα για να έρθουν. Έχει αλλάξει πλήρως το τοπίο από άποψη εξοπλισμού και είναι ώρα για μια ψύχραιμη αντιμετώπιση», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει το εξοπλισμό που έχουν αυτή τη στιγμή τα Νοσοκομεία να τον «γυρίσουν» στη διάγνωση άλλων νοσημάτων, όπως πχ της φυματίωσης.

Ως προς τα οφέλη της πανδημίας ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία όμως τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ασθένειες. Επεσήμανε πως ο Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του ΠΘ κ. Παναγιώτης Κωστούλας δημιούργησε ένα μοντέλο καταγράφοντας όχι τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά την ταχύτητα αύξησής του, με αποτέλεσμα να γίνεται πρόβλεψη για το πότε θα έρθει ένα νέο κύμα. «Αυτό το έχουμε στο Νοσοκομείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες ασθένειες, όπως για τη γρίπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Στο μεταξύ ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως στην Πνευμονολογική Κλινική αυτά τα 2,5 χρόνια πανδημίας νοσηλεύτηκαν πάνω από 2500 ασθενείς, ενώ παρακολουθούνται για συμπτώματα long covid περίπου 300 ασθενείς, με αρκετούς από αυτούς να παρουσιάζουν νευροψυχολογικά προβλήματα, τα οποία περνούν μετά από λίγο καιρό.

Εξάλλου ο κ. Καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσει η δαιμονοποίηση και του ιού και των εμβολίων, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν πως για καθετί που έχουν φταίει ή ο ιός ή το εμβόλιο, τάχθηκε υπέρ της μείωσης του τόσου μεγάλου testing καθώς δημιουργεί την αίσθηση στους ανθρώπους ότι είναι άρρωστοι και υποστήριξε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Κορωνοϊός και γρίπη- Τι γίνεται με τα εμβόλια

Σε ότι αφορά στην επερχόμενη γρίπη, ο Καθηγητής ανέφερε πως για τον κορωνοϊό, λόγω εμβολίων και φυσικής νόσησης, υπάρχει ανοσία του πληθυσμού κατά 90%. Επίσης, έκανε λόγο για την ανοσία μνήμης του οργανισμού, καθώς άνθρωποι με τριπλά εμβολιασμένοι μετά την έκθεσή τους στη λοίμωξη του κορωνοϊού, αναπτύσσουν αντισώματα με τον ιό να «μπλοκάρεται» και να μην προχωρά στους πνεύμονες.

Ωστόσο, δεν έχει χτιστεί ανοσία για τη γρίπη, καθώς σύμφωνα με τον Καθηγητή, τα τελευταία χρόνια γινόταν ευρεία χρήση της μάσκας, ενώ ο εμβολιασμός για τη γρίπη ήταν πολύ μικρός.

«Μια σημαντική διαφορά είναι ότι ο κορωνοϊός είναι νόσος μεγάλης ηλικίας, ενώ για τη γρίπη είναι μεν νόσος μεγάλης ηλικίας αλλά και προσβάλει και νεότερα άτομα καμιά φορά και βαρύτερα. Συμβουλεύω οι ευάλωτοι με προβλήματα υγείας άνω των 60 να κάνουν τώρα το εμβόλιο της γρίπης, καθώς χρειάζονται 15 ημέρες για να ανοσοποιηθούν και η ίδια κατηγορία να κάνει και το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού μία εβδομάδα μετά. Για τους νεότερους μάλλον προτεραιότητα είναι η γρίπη, εκτός εάν έχουν συννοσηρότητες», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Δοκιμαστικό τεστ στο Πανεπιστημιακό για γρίπη και κορωνοϊό

Μάλιστα, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και σε ένα τεστ που δοκιμάζεται για ερευνητικούς σκοπούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, θυμίζει το τεστ του κορωνοϊού και αφορά ταυτόχρονα στη γρίπη και τον κορωνοϊό. Σε αυτό το τεστ υποβάλλονται ασθενείς που έρχονται στο Νοσοκομείο με βαρύ κρυολόγημα και πυρετό και μέχρι στιγμής δεν φάνηκαν ευρήματα γρίπης.

Το φαινόμενο της ρύπανσης θα είναι φέτος εντονότερο

Αναφερόμενος στη ρύπανση ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε πως φέτος, το φαινόμενο της εσωτερικής ρύπανσης θα είναι εντονότερο λόγω των συνθηκών καθώς οι άνθρωποι θα ζεσταθούν με ό,τι βρουν, έβγαλαν ξανά τις σόμπες, που αυτό επιβαρύνει και τον εσωτερικό αέρα. «Τα τζάκια επίσης δεν είναι αθώα όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά. Περιμένω μεγαλύτερη ρύπανση και στους εσωτερικούς χώρους για το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο ίδιος.

Μάλιστα στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν δεδομένα από τη Λάρισα, καθώς τοποθετήθηκαν μετρητές σε εσωτερικούς χώρους, σε οικίες αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. « Λέμε ότι θα εκτεθεί ένα παιδί στον αέρα έξω που έχει ρύπανση, όμως και στο σπίτι δεν είναι καθαρός ο αέρας, γιατί καίει το τζάκι, γιατί καπνίζουν και μεγαλώνει το παιδί και στις πλατείες και στο σπίτι με ρύπανση», ανέφερε ο ίδιος.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου - magnesianews.gr