Σε υποτονικούς ρυθμούς κινήθηκε η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, ενώ και προχθές Κυριακή που τα καταστήματα ήταν ανοικτά, η αγοραστική κίνηση ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου.

Παρότι τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα, αγγίζοντας ακόμη και το 60%, εντούτοις η κατανάλωση δεν είναι η αναμενόμενη.

Οι έμποροι της πόλης τονίζουν πως η αγοραστική κίνηση είναι υποτονική και δεν έχει σχέση με τον ρυθμό κατανάλωσης που καταγράφηκε την περίοδο των γιορτών και είχε δημιουργήσει αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Υπάρχουν τρεις συγκεκριμένοι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην υποτονική κίνηση σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο της πόλης.

Ο πρώτος είναι οι ιώσεις, τα περιστατικά γρίπης και κορωνοϊού που ταλαιπωρούν αυτή την περίοδο τον πληθυσμό. Όπως επισημαίνεται, αν το 20% του πληθυσμού νοσεί, όπως λένε οι γιατροί, είναι φυσικό αυτό το ποσοστό καταναλωτών να λείπει από την αγορά, αφού πρωτεύει η προστασία της υγείας. Παράλληλα εκτός από τον ασθενή επηρεάζεται και ο περίγυρος. Μια οικογένεια που έχει ένα μέλος της άρρωστο, δίνει προτεραιότητα στη θεραπεία του και όχι στο να κάνει αγορές.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως μετά τις γιορτές πολλοί καταναλωτές δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα. Δηλαδή τα χρήματα ξοδεύτηκαν στις γιορτές για δώρα και προσωπική διασκέδαση και τώρα αναμένονται οι πληρωμές για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο τρίτος λόγος είναι πως οι εκπτώσεις ξεκίνησαν ακριβώς μετά το τέλος των γιορτών και οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη περάσει από το ένα στάδιο στο άλλο. Άλλωστε δεν πέρασαν και πολλές μέρες από τότε που αγόραζαν είδη για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουν ανάγκες που θέλουν να καλύψουν, αλλά ψυχολογικά για να κάνουν αγορές, πρέπει να περάσουν και μερικές μέρες.

Τέλος αναφέρεται ακόμη ένας λόγος που ήταν το κρύο της περασμένης εβδομάδας που ίσως έπαιξε κάποιον ρόλο, αν και γενικά ο Ιανουάριος πάντα τέτοιες θερμοκρασίες έχει.

Με αυτά τα δεδομένα οι καταναλωτές κινούνται ακόμη διερευνητικά, δεν βιάζονται για αγορές και αναμένουν την κατάλληλη γι’ αυτούς στιγμή.

Η υποτονικότητα φάνηκε και προχθές Κυριακή που τελικά λίγα καταστήματα άνοιξαν στην εμπορική αγορά, ενώ και οι καταναλωτές επέλεξαν την εστίαση για τη διασκέδασή τους παρά μια βόλτα για αγορές. Για την επόμενη Κυριακή παρότι επιτρέπεται από τον νόμο, ο εμπορικός σύλλογος έχει ζητηθεί να μην είναι ανοικτά τα καταστήματα.

e-thessalia.gr