Απαντήσεις σχετικά με τα έργα αποκατάστασης των καταστροφών από τον «Ιανό» δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στην εφημερίδα «Καθημερινή», έχουν ολοκληρωθεί 35 έργα συνολικού προϋπολογισμού 82,5 εκατ. ευρώ.

Ακόμη 28 έργα, προϋπολογισμού 71,5 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ 9 έργα, προϋπολογισμού 14,8 εκατ. ευρώ, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Τα περισσότερα έργα εστιάζονται στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, ενώ τα λιγότερα στη Μαγνησία και τις Σποράδες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της περιφέρειας:

• Στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων έχουν ολοκληρωθεί 10 έργα, προϋπολογισμού 41,8 εκατ. ευρώ. Τα δύο μεγαλύτερα από αυτά (10 και 15 εκατ. ευρώ) αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία και τον καθαρισμό της κοίτης του Πηνειού. Ακόμη 5 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τον καθαρισμό της κοίτης παραποτάμων του Πηνειού και 5 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό άλλων ρεμάτων και χειμάρρων. Ακόμη 6 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη (23 εκατ. ευρώ), ενώ ένα έργο (1,4 εκατ. ευρώ) δεν έχει ξεκινήσει.

• Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας έχουν ολοκληρωθεί 10 έργα, προϋπολογισμού 18,8 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο από αυτά αφορά τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ρεμάτων του Δήμου Φαρσάλων (3,5 εκατ. ευρώ), του Δήμου Κιλελέρ (2 εκατ. ευρώ) και του Δήμου Ελασσόνας (2 εκατ. ευρώ). Ακόμη 5 βρίσκονται σε εξέλιξη (προϋπολογισμού 9,1 εκατ. ευρώ), ενώ 6 έργα (9,4 εκατ. ευρώ) δεν έχουν ξεκινήσει. Ανάμεσα στα τελευταία, δύο έργα για την αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων του Πηνειού και την αποκατάσταση βλαβών στο ποτάμι (αθροιστικά 2,8 εκατ. ευρώ).

• Στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας έχουν ολοκληρωθεί 2 έργα (προϋπολογισμού 14,7 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη 8 βρίσκονται σε εξέλιξη (προϋπολογισμού 14,3 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο από τα έργα που ολοκληρώθηκε, προϋπολογισμού 10,7 εκατ. ευρώ, αφορούσε επεμβάσεις σε υδατορέματα, τάφρους και αναχώματα. Οπως υποστηρίζει η περιφέρεια, με δεδομένο ότι το μήκος των φυσικών και διευθετημένων ρεμάτων στον νομό ανέρχεται σε 800 χλμ. στην πεδινή ζώνη και 3.375 χλμ. στην ορεινή ζώνη, οι παρεμβάσεις έγιναν τοπικά σε καίρια σημεία, ιδίως κοντά σε τεχνικά έργα (λ.χ. γέφυρες) όπου διαπιστώθηκε στο παρελθόν ότι δημιουργούνται προβλήματα κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων.

• Τέλος, στη Μαγνησία και τις Σποράδες έχουν ολοκληρωθεί 8 έργα, προϋπολογισμού 8,2 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 12 βρίσκονται σε εξέλιξη (19,4 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με την περιφέρεια, έχει καταγραφεί και οριοθετηθεί σημαντικός αριθμός ρεμάτων και πραγματοποιείται ετησίως ο καθαρισμός τους. Ενδεικτικά, το 2019 διατέθηκαν από 150.000 ευρώ για τον καθαρισμό των υδατορεμάτων στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου. Ανάμεσα στα έργα που έγιναν με άλλη εργολαβία ήταν οι καθαρισμοί ποταμών και ρεμάτων στον Βόλο, όπως ο Κραυσίδωνας, ο Ξηριάς και το Αλιγαρόρεμα (Αλυκές).

Εχουν ολοκληρωθεί 35 έργα αποκατάστασης των καταστροφών από τον «Ιανό», συνολικού προϋπολογισμού 82,5 εκατ. ευρώ, ενώ 28 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απόκλιση

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από εκείνα που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει η περιφέρεια. Για παράδειγμα, σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Ιανουαρίου 2022 ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι στη Λάρισα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα 61,5 εκατ. ευρώ, στην Καρδίτσα 50,7 εκατ. ευρώ, σε Μαγνησία - Σποράδες 48,7 εκατ. ευρώ και στα Τρίκαλα 72,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που η περιφέρεια έδωσε στην «Κ», οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί είναι στα Τρίκαλα 66,3 εκατ. ευρώ, στην Καρδίτσα 42,5 εκατ. ευρώ, στη Λάρισα 37,5 εκατ. ευρώ και στη Μαγνησία 22,6 εκατ. ευρώ.