Στη διάταξη του κομματικού επιτελείου και στον εκ νέου ορισμό των κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων αναλώνεται, εκ των πραγμάτων αυτό το διήμερο ο Στέφανος Κασσελάκης.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε μαραθώνιο επαφών και συσκέψεων με στενούς συνεργάτες για να καταλήξει στις πρώτες αποφάσεις, ενώ το παζλ θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Από τις πρώτες κινήσεις που ανακοινώθηκαν ήδη διαμορφώνεται σιγά σιγά η νέα εικόνα του κόμματος:

- Η τοποθέτηση του δικηγόρου Μανώλη Καπνισάκη στη θέση του διευθυντή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σημαντική κίνηση, καθώς είχε σημαντικό ρόλο στον Τομέα Διαφάνειας υπό τον Παύλο Πολάκη που “έβγαλε” σοβαρές υποθέσεις κυβερνητικών πεπραγμένων στη δημοσιότητα την τελευταία τριετία.
Λόγω της δικηγορικής και φιλικής σχέσης που διατηρεί με την οικογένεια του νέου προέδρου, ήταν αυτός που έφερε σε επαφή τον κ.Κασσελάκη με τον κ.Πολάκη και, στη συνέχεια, με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το σημαντικό με τον κ.Καπνισάκη είναι ότι έχει εισπράξει την εκτίμηση από τον “όλον ΣΥΡΙΖΑ” και, επιπλέον, μπορεί να χειριστεί δύσκολες αποστολές.

-Ο ορισμός του Γιώργου Τσίπρα στην θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (αντικαθιστώντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο) οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στήριξε από την πρώτη στιγμή τον σχεδόν άγνωστο, τότε, υποψήφιο (ήταν και ένα από τα 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υπέγραψαν για να μπορεί να υποβληθεί η υποψηφιότητα).

Επιπλέον, εξέλειπε μία βασική αιτία που φρέναρε την ανάληψη κάποιας θέσης λόγω …του επωνύμου και της συγγενικής σχέσης με τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό.

-Η νέα εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, προέρχεται από τον δημοσιογραφικό χώρο και, άρα, μπορεί να χειριστεί τον καυτό τομέα της επαφής με τους πρώην συναδέλφους της. Πέραν τούτου, όμως, έχει διατελέσει και βουλευτής, που σημαίνει ότι είναι “ψημένη” πολιτικά.

Με θετικό πρόσημο έχει αποτιμηθεί η δουλειά του δημοσιογράφου, Μπάμπη Παπαδάκη, ως διευθυντή του Γραφείου Τύπου, ενώ το επιτελείο του νέου προέδρου του έχει κάνει σαφές ότι επιθυμεί την παραμονή του.

Τόσο ο μεταβατικός εκπρόσωπος Στέργιος Καλπάκης όσο και ο κ.Θεοχαρόπουλος φέρεται να διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν ενημερώθηκαν για την αντικατάσταση τους.

Κάποιοι από τη μειοψηφία, επίσης, εγείρουν θέμα για τον ορισμό νέου Διευθυντή της Κ.Ο. χωρίς το θέμα να έχει συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Για τους υπόλοιπους ρόλους-κλειδιά:

-Πλην απροόπτου, ο Σωκράτης Φάμελλος θα παραμείνει Πρόεδρος της Κ.Ο, καθώς η δίμηνη παρουσία του ως “μεταβατικός”, μέχρι να εκλεγεί δηλαδή η νέα ηγεσία, κρίθηκε “απολύτως επιτυχημένη”.
Στη θέση της Αντιπροέδρου της Βουλής θα παραμείνει η Όλγα Γεροβασίλη.

-Ο Νίκος Παππάς φέρεται να επιθυμεί να παραμείνει πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (σ.σ. αυτό σημαίνει παρέμβαση σε όλα τα θέματα), ενώ, σε κάθε περίπτωση, θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο, ίσως και θεσμικό, στην προετοιμασία του συνεδρίου.

Το όνομα του, όπως και του Ευάγγελου Αποστολάκη, ακούστηκαν για μία πιθανή θέση αντιπροέδρου του κόμματος, ωστόσο αυτή η θέση απαιτεί αλλαγή του καταστατικού στο συνέδριο.

-Η Θεοδώρα Τζάκρη συζητείται για Γραμματέας της Κ.Ο., στη θέση του επίσης μεταβατικού Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος θεωρείται πολύ καλή επιλογή για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

-Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν ο Νάσος Ηλιοπουλος (σ.σ. κεντρικό στέλεχος στο επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου) θα παραμείνει ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Η επικρατούσα άποψη στο νέο ηγετικό επιτελείο είναι να παραμείνει.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί η αξιοποίηση της Έφης Αχτσιόγλου, πέραν της ιδιότητας της τομεάρχη Οικονομικών που έχει σήμερα.

Με βάση τη δέσμευση του κ.Κασσελάκη “μεταξύ συντρόφων ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος πάλι πρώτος”, αλλά και των ενωτικών προθέσεων που εξέφρασε η ίδια μετά την ήττα της, θεωρείται βέβαιη μία μεταξύ τους συζήτηση για τυχόν νέα καθήκοντα.

-Ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να αναλάβει εκ νέου τον Τομέα Διαφάνειας του κόμματος, ενώ σημαντικός ρόλος θα ανατεθεί στον στενό του συνεργάτη (και εκ των ανθρώπων που βρέθηκαν στον πυρήνα της υποψηφιότητας Κασσελάκη), Μάρκο Χατζησάββα.

-Ο Νίκος Τεμπονέρας είναι ξεχωριστή περίπτωση, καθώς η συζήτηση εδώ και δύο μήνες αφορά στην εκλογή του ως νέος Γραμματέας του κόμματος.

Κατά τις πληροφορίες, έγινε μία πρώτη συζήτηση με τον κ.Κασσελάκη και αναμένεται να λήξει σύντομα η εκκρεμότητα.

Κατά κοινή εκτίμηση, θεωρείται ικανός να “συνθέσει”, ενώ δεν πήρε θέση υπέρ κανενός υποψηφίου στην “κούρσα” για τη νέα ηγεσία.

“Φεύγουμε τώρα ή στο συνέδριο;”

Από την πλευρά των ηττημένων, δεν έχει διαφανεί ακόμα κάποια κίνηση μαζικής αποχώρησης σε επίπεδο κεντρικών στελεχών.

* Η μία άποψη είναι να δώσουν την ύστατη μάχη στο συνέδριο και αν δεν καταφέρουν να αποδυναμώσουν τον νέο πρόεδρο, να φύγουν - κάποιοι οι όλοι.

Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου πάντως παραμένει άγνωστος και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πάει για μετά τις γιορτές, αντί για τον Νοέμβριο που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

* Η άλλη άποψη είναι να υπάρξουν από τώρα αποχωρήσεις, ώστε να δοθεί η εικόνα ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη τελείωσε” και να αρχίσει η προετοιμασία για νέο πολιτικό φορέα της ανανεωτικής Αριστεράς.

Προς το παρόν, αξιοποιούν το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνήθηκε να συγχαρεί τον νικητή των εσωκομματικών εκλογών και δήλωσε “με την Αριστερά στα δύσκολα”, δίνοντας το μήνυμα …της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τις πληροφορίες, αναμένεται ένα κείμενο στελεχών (σ.σ. ακούγονται τα ονόματα του Αριστείδη Μπαλτά, του Νίκου Βούτση κ.α.) που να θέτουν στον νέο πρόεδρο ένα πλαίσιο λειτουργίας του κόμματος και των οργάνων του. Αν δεν γίνει αποδεκτό, τότε θα σταθμίσουν τη στάση τους.

Στο μεταξύ, μέσω των social media δημοσιοποιούνται κάποιες παραιτήσεις μελών που προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα της “Ομπρέλας”, με το επιχείρημα ότι δεν θέλουν έχουν καμία σχέση “με το κόμμα του Κασσελάκη”.

euro2day.gr