Ετοιμάζεται να…κλείσει χρόνο η πτωτική τάση της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον Μάιο, η εγχώρια ζήτηση για ηλεκτρισμό παρουσίασε μείωση 7,01% σε ετήσια βάση -διαμορφούμενη στις 3.610 Γιγαβατώρες σε απόλυτα νούμερα-και διευρύνοντας ένα συνεχόμενο πτωτικό σερί 11 μηνών που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2022.

Η εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της ζήτησης στη χαμηλή και μέση τάση, δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η κατανάλωση μειώθηκε κατά 214 Γιγαβατώρες.

Υποχώρηση κατεγράφη και στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες), των οποίων η κατανάλωση μειώθηκε κατά 42 GWh.

Ως κύρια αιτία για την μείωση της ζήτησης είναι η διατήρηση των τιμών ηλεκτρισμού σε υψηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα (παρά την σημαντική υποχώρηση που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες ακολουθώντας την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου) και οι καμπάνιες ενεργειακής εξοικονόμησης, που έχουν ωθήσει τους καταναλωτές στη συγκρατημένη χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού. Για τον Μάιο ο παράγοντας «καιρός» δεν διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο, καθώς οι θερμοκρασίες κινήθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

ΑΠΕ

Όσον αφορά στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής το Μάιο, στην πρώτη θέση ήρθαν για έναν ακόμη μήνα οι ΑΠΕ με μερίδιο 48%. Με άλλα λόγια, περίπου 1 στις 2 κιλοβατώρες που χρησιμοποιήθηκαν από τους εγχώριους καταναλωτές τον προηγούμενο μήνα ήταν «πράσινη». Οι ΑΠΕ διατηρούν τα πρωτεία και στο πρώτο 5μηνο του 2023, με 43,5%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο, με ποσοστό 23,9%. Ψηλά κινήθηκαν οι εισαγωγές ρεύματος, με 16,6%. Πάντως, σε σχέση με τον Μάιο του 2023, Οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 11,81%, με τη βουτιά να είναι μεγαλύτερη για τις εξαγωγές, οι οποίες περιορίστηκαν κατά 26,22% σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Μερίδια εταιρειών

Όσον αφορά στα μερίδια των εταιρειών, ως προς το συνολικό φορτίο που καλύφθηκε από το διασυνδεδεμένο σύστημα, η ΔΕΗ «είδε» το ποσοστό της να μειώνεται έτι περαιτέρω, στο 55,8%, από 60,2% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Βασική αιτία είναι η άρση εκπροσώπησης από τον Μάιο του Ομίλου Βιοχάλκο που συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες του σε ρεύμα από παραγωγή της ΔΕΗ, με την οποία έχει συνάψει 10ετές συμβόλαιο (PPA).

Για την υλοποίηση ωστόσο του PPA, ο ενδιάμεσος κρίκος είναι πλέον η ΗΡΩΝ, και όχι ο κλάδος προμήθειας της ΔΕΗ. Έτσι, η ΗΡΩΝ έχει αναλάβει τον ρόλο του παρόχου που χρειάζεται να μεσολαβήσει, λειτουργώντας ως «αποδέκτης» (αγοραστής) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ και προμηθευτής (πωλητής) της ηλεκτροπαραγωγής στη βιομηχανία.

Η συνέπεια είναι το μερίδιο εκπροσώπησης της ΗΡΩΝ να ενισχυθεί σημαντικά τον προηγούμενο μήνα, στο 9,99% από 7,20% τον Απρίλιο Τον Μάιο, το μερίδιο της Protergia ανήλθε σε 7,5% (από 7,37%) και της Elpedison σε 6,48% (από 6,02%). Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η Watt & Volt με 5,1% (από 4,54%), η NRG με 4,84% (από 4,85%), η Αέριο Αττικής με 3% (από 2,85%), η ΖeniΘ με 2,3% (από 2,1%) και η Volterra με 2,09% (από 2,02%).

naftemporiki.gr