Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι “επιστροφή”, αφού δεν ήταν ποτέ μέλος του, συζητά ο Νίκος Κοτζιάς, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει συζητήσει με τον νέο πρόεδρο για τα εθνικά θέματα, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, και έχει διαπιστωθεί σύμπτωση απόψεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κασσελάκης θα ήθελε τον κ. Κοτζιά στο επιτελείο του, σε συμβουλευτικό ρόλο, ωστόσο ο πρώην υπουργός προτάσσει τη συνεργασία της κίνησης “ΠΡΑΤΤΩ”, της οποίας ηγείται, με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι την ανάληψη προσωπικού ρόλου.

Οι προεκλογικές αναφορές του κ. Κασσελάκη στην “πατριωτική Αριστερά” έδωσε το έναυσμα για τις μεταξύ τους συζητήσεις, ενώ φέρεται να μεσολάβησε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο στήριξε την υποψηφιότητα του νυν προέδρου. Το “δια ταύτα” των συζητήσεων ήταν να γίνει θεσμικός διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΑΤΤΩ με στόχο τη συνεργασία.

Για την ακρίβεια, την εκ νέου συνεργασία, καθώς είχε προηγηθεί η κοινή πορεία των δύο χώρων υπό τον Αλέξη Τσίπρα και η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Κοτζιά, ο οποίος ήταν ο “αρχιτέκτονας” της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συνεργασία έληξε απότομα τον Οκτώβριο του 2018, μετά από έντονη διαφωνία με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Εάν οι συζητήσεις για εκ νέου συνεργασία ευοδωθούν, θα σταλεί ευκρινές σήμα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι αυτό θα είναι το δείγμα γραφής του κ. Κασσελάκη.

Προς το παρόν, η προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του νέου προέδρου στην Κύπρο γίνεται (και) από διπλωματικούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, μέχρι να ανακοινωθεί η σύνθεση του γραφείου του κ. Κασσελάκη.

Ο ίδιος, το βράδυ της εκλογικής νίκης του, ανακοίνωσε ότι το πρώτο επίσημο ταξίδι που θα κάνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην Κύπρο και, κατά τις πληροφορίες, σχεδιάζεται να γίνει σύντομα.

Οι πρώτοι “σκιώδεις υπουργοί”

Πέραν τούτων, αναμένεται να κλείσουν άμεσα, ίσως και σήμερα, όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στη λειτουργία του κόμματος στη Βουλή, καθώς ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε αδιάκοπη συνεργασία με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο.

Το σοβαρότερο ερώτημα αφορά στη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο., καθώς το δίλημμα αφορά στην παραμονή του “μεταβατικού” (και επιτυχημένου) Διονύση Καλαματιανού ή στον ορισμό της νυν κοινοβουλευτικής εκπροσώπου, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία ήταν στον πυρήνα των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη όταν διεκδικούσε την προεδρία του κόμματος.

Αναφορικά με τους νέους τομεάρχες (“σκιώδεις υπουργούς”), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Οικονομία αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς, το Άμυνας ο Ευάγγελος Αποστολάκης, την Υγεία η Αθηνά Λινού, το Εξωτερικών η Ρένα Δούρου και το Αγροτικής Πολιτικής ο Βασίλης Κόκκαλης.

Και οι πέντε, εκτός από γνώστες του ανά τομέα αντικειμένου, στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, οπότε μένει να φανεί εάν υπάρξουν τοποθετήσεις σε άλλους τομείς από βουλευτές που ήταν στο “στρατόπεδο” της Έφης Αχτσιόγλου. Για παράδειγμα, έγινε συζήτηση για τον Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον πρώτο γύρο και του κ. Κασσελάκη στον δεύτερο.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η στάση επιτελών της κ. Αχτσιόγλου, όπως του Νάσου Ηλιόπουλου ή του Αλέξη Χαρίτση, όχι μόνο για το εάν τους γίνει πρόταση, αλλά και για το εάν θα την αποδεχτούν.

euro2day.gr